‘Yarının Teknoloji Liderleri’ yarışmasında kazananlar belli oldu

Üniversite Öğrencilerinden Teknoloji Projeleri Yarışması

Türkiye’nin her köşesinden lisans öğrencilerinin katıldığı bir yarışma, farklı kategorilerde düzenlenerek, yenilikçi teknoloji projelerini hayata geçirme imkanı sunuyor. Yarışma, “İnsan için Teknoloji”, “Sürdürülebilirlik ve Çevre için Teknoloji” ve “Dijital Çözümler ve Yenilikçi Teknolojiler” olmak üzere 3 ayrı alanda gerçekleşiyor.

Üç ayrı kategoride toplam 400’den fazla proje başvurusunun yapıldığı yarışmada kazananlar, Zorlu PSM’de düzenlenen bir ödül töreninde açıklandı. Törene farklı üniversitelerden rektörler, akademisyenler ve Turkcell Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Orhan Aydın da törende yer aldılar.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, törende yaptığı konuşmada Türkiye’nin teknolojik bağımsızlığına vurgu yaparak, milli teknoloji hamlesinin ülkenin geleceği için önemine değindi. Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç ise gençlerin teknolojiye olan ilgisinin hızla arttığını belirterek, gençlerin fikirlerini hayata geçirmelerine destek olmanın önemli olduğunu ifade etti.

Yarışmanın gördüğü ilgiden memnun olduklarını belirten Koç, Türkiye’nin teknolojiyi etkin bir şekilde kullanarak ilerlemeye kararlı olduklarını vurguladı. Yarışmada birinci olan projelere 500 bin TL, ikinci olanlara 300 bin TL ve üçüncü olanlara 150 bin TL para ödülü verildi.

Ödül Alan Projeler:

“Dijital Çözümler ve Yenilikçi Teknolojiler” kategorisinde birinci olan proje, çizgi dünya içeriklerinin üretiminde yapay zekâ tabanlı bir platform olan Evoars. Akıllı sesli asistan platformu geliştirmeyi amaçlayan ScaleCall AI projesi ikinci olurken, üçüncülük ödülü ise büyük dil modellerinin eğitiminde insan kalitesini artırmayı hedefleyen Tagora projesine verildi.

“Sürdürülebilirlik ve Çevre için Teknoloji” kategorisinde birinci olan proje, enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen akıllı cam çözümü “Enerji Verimli Akıllı Cam Tasarımı” oldu. İkinci ve üçüncülük ödülleri ise batarya teknolojileri ve tarımsal üretim alanlarında çözümler sunan projelere verildi.

“İnsan için Teknoloji” kategorisinde ise stres yönetimi ve hastalıkların erken teşhisi gibi konulara odaklanan projeler ödüllendirildi. Yarışma sürecinde gençlerin teknoloji ve girişimcilik alanında yetkinliklerini artırmaları için çeşitli eğitim ve mentorluk programları da düzenlendi.

Yarışmaya 55 farklı ilden katılım sağlandı ve 130 üniversiteden toplamda 406 proje başvurusu yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi en fazla başvuruyu yaparken, kazanan projelere ciddi ödüller verildi. Yarışmanın jürisinde önemli isimler yer aldı ve gençlerin teknoloji alanındaki potansiyellerini ortaya çıkarmalarına yardımcı oldular.

Related Posts

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıt masraflarınız yarı yarıya düşecek

Akaryakıt fiyatları cep yakarken masrafları yarı yarıya düşürmenin yolları belli oldu. Uzmanların verdiği tavsiyelere uyanlar ayda en az 500 TL kar elde edecek.

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

iPadOS 26 hangi iPad’lere gelecek?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da iPad kullanıcılarını yakından ilgilendiren büyük bir güncellemeyle karşımızda: iPadOS 26. Yeni sürüm, performans iyileştirmeleri ve yepyeni özelliklerle iPad deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Ancak bu güncellemeden herkes yararlanamayacak.

Gazlı ocaklardaki kanser tehlikesi

Yayınlanan yeni bir araştırma, gazlı ocaklar tarafından salınan benzen gazının kanser riskini arttıracak ölçüde olduğunu ortaya koydu. Üstelik bu risk çocuklarda daha yüksek.

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Güneş kaynaklı jeomanyetik fırtına uyarısı yapıldı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş’te 30 Mayıs’ta meydana gelen patlamanın ardından 1 Haziran itibarıyla Dünya’da “şiddetli (G4)” düzeyde jeomanyetik fırtına gözlemlendiği uyarısında bulundu.