Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Gebelik döneminde çiğ veya az pişmiş et tüketiminin önemli riskler içerdiğine dikkat çeken Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, annede enfeksiyon gelişebileceğini ve bebekte görme, işitme ve beyin gelişimi sorunlarına yol açabileceğini belirtti.

”Etten Kazanın Yüzeyleri Dahi Riskli”

Bilgesoy, toksoplazma ve salmonella gibi parazitlerin sadece etten değil, iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden de bulaşabileceğini ve çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası gibi yüzeylerin iyice temizlenmesi gerektiğini vurguladı. Ete dokunulduktan sonra ellerin yıkanması gerektiğini belirten Bilgesoy, “Gebeler et tüketirken hekimlerine danışmalı, iyi pişmiş ve hijyenik hazırlanmış ürünleri tercih etmelidir” dedi.

Dinlenmiş Et Tüketilmeli

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Bilgesoy, Kurban Bayramı’nda taze et tüketiminin dikkatli yapılması gerektiğini vurgulayarak, yeni kesilmiş etin sindirim sorunlarına ve sıvı kaybına neden olabileceğini söyledi. Bilgesoy, en az 1 gün buzdolabında dinlendirilmiş ve iyi pişmiş et tercih edilmesi gerektiğini belirtti.

”Az Pişmiş Et Bakteriyel Risk Taşır, Çok Pişmiş Kanserojen Olabilir”

Medical Park Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gül Uygun Karakulak, etin pişirme yönteminin sağlık açısından önemli olduğunu vurgulayarak, az pişmiş etin bakteriyel risk taşıdığını, çok pişmiş ya da mangalda ateşe yakın pişirilen etlerde kanserojen bileşikler oluşabileceğini söyledi. Karakulak, etin ızgara, fırın veya haşlama gibi sağlıklı yöntemlerle pişirilmesi gerektiğini belirtti.

Tatlı ve Su Tüketimine Dikkat

Bayram sofralarında şerbetli tatlılara ölçülü bir şekilde yaklaşılması gerektiğini belirten Karakulak, tatlıların kan şekerinde dalgalanmalara ve kilo alımına neden olabileceğini belirtti. Hafif tatlılar tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Karakulak, su tüketiminin de ihmal edilmemesi gerektiğini ve günde 2-2,5 litre su içilmesi gerektiğini önerdi.

Related Posts

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Salatanın sırrı limon mu, sirke mi? Hangisi gerçekten daha sağlıklı?

Rengarenk sebzelerle hazırlanan salatalar sadece sofralarımızın değil, sağlıklı yaşamın da gözbebeği. Ancak iş tatlandırmaya geldiğinde çoğu kişi aynı ikilemin içinde buluyor kendini limon mu, sirke mi? Lezzet ve sağlık arasında kurulan bu denge, sandığınızdan daha önemli olabilir. Peki, hangisi sizin için daha doğru seçim?