Türkiye güneş enerjisi kapasitesini iki katına çıkardı

Türkiye Güneş Enerjisi Kapasitesini Hızla Arttırıyor

Londra merkezli uluslararası enerji düşünce kuruluşu Ember’in son raporuna göre, Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesi 2024 sonunda 19,6 gigavatı geçerek önemli bir milestona ulaştı.

Temmuz 2022’de ulaşılan 9,7 gigavat seviyesinden bu yana geçen 2,5 yılda güneş enerjisi kapasitesi ikiye katlanarak büyük bir artış gösterdi.

2025 yılı sonuna kadar 18 gigavatlık güneş enerjisi hedefini Ağustos 2024’te gerçekleştiren Türkiye, belirlenen hedeflere erken ulaşarak dikkat çekiyor.

Güneş Enerjisi Kapasitesi Öztüketimle Yükseliyor

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artışta, öztüketim odaklı güneş enerjisi projelerinin %94’lük büyük bir payı bulunuyor.

Son 2,5 yılda güneş enerjisi kurulu gücü %100’ün üzerinde artış gösterirken, bu ivmeyi daha önce 2018-2022 arasındaki dört yıllık dönemde görmüştük. Ember’in tahminlerine göre, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini 2035’e kadar 120 gigavata çıkarması bekleniyor.

Güneş Enerjisinde Yeni Fırsatlar

Ember’in raporuna göre, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) modeli, Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisi kapasitesini artırmaya devam edecek.

Ayrıca, Türkiye’nin en az 53 gigavat yüzer güneş enerjisi santrali potansiyeli olduğu tahmin ediliyor. Bu projelerin YEKA kapsamında ihale edilmesi, yenilenebilir enerji kapasitesinin artmasına ve kullanılmayan su yüzeylerinin değerlendirilmesine katkı sağlayacak.

Güneş ve Rüzgar Enerjisi Enerji İthalatını Azaltıyor

Rapora göre, güneş ve rüzgar enerjisinin elektrik üretimindeki payıyla son 2,5 yılda enerji ithalatı maliyetleri 15 milyar dolar azaldı.

Bu süreçte sadece güneş enerjisi, ülkenin elektrik ihtiyacının %6’sını karşılayarak 5,4 milyar dolarlık gaz ithalatını engelledi.

Enerji Dönüşümünde Türkiye’nin Potansiyeli

Ember Türkiye Enerji Analisti Bahadır Sercan Gümüş’e göre, Türkiye’nin son yıllardaki güneş enerjisi kapasitesindeki hızlı artış, ülkenin enerji dönüşümünde önemli bir adım attığını gösteriyor.

Türkiye’nin güneş enerjisi kapasitesini hızla artırarak 2025 hedeflerini aşması, ülkenin daha iddialı hedefler belirleme potansiyelini gösteriyor. Gümüş, Türkiye’nin enerji dönüşümündeki kararlılığının uluslararası alanda da tanınmasının önemine vurgu yapıyor.

Related Posts

Metro İstanbul’da toplu iş sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) ulaşım iştiraki Metro İstanbul ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) bağlı Demiryol-İş Sendikası arasında yürütülen 18. Dönem Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşmayla sonuçlandı. Aralık …

Karada karavan, suda yat: Amasya’da üretilen “Yat Car” dünyaya açılıyor

Karada karavan, suda yat: Amasya’da üretilen “Yat Car” dünyaya açılıyor

İstanbul’da kurban satış hareketliliği! Yoğunluk havadan görüntülendi

İstanbul’da Kurban Bayramı yaklaşırken kurban pazarları da hareketlenmeye başlandı. İstanbul’un en büyük kurban satış merkezlerinden biri olan Sultangazi Kurban Satış merkezinden de onlarca çadır, il dışından getirilen kurbanlıklarla doldu.

Emekliye yapılacak maaş zammını açıkladı: Gelecek yıl olacakları da anlattı

Temmuz yaklaştıkça memur ve emeklinin enflasyon farkı için heyecanlı bekleyişi arttı. Emekli ve memur enflasyon farkı dışında seyyanen veya refah payının gelip gelmeyeceğini merak edilirken uzman isimlerden olumsuz açıklamalarda gelmeye başladı …

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor – 23 Mayıs 2025

Avrupa borsalarında haftanın son işlem gününde pozitif seyir izleniyor.

Birleşmiş Milletler raporu ortaya koydu: Türkiye İsrail ile ticarette 5. sırada!

Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret ilişkileri giderek artıyor. Siyasi gerilimlere rağmen ekonomik bağlar güçlenmeye devam ediyor. Bu durum kamuoyunda çeşitli tartışmaları beraberinde getiriyor.