Kasık fıtığı çocuklarda yaygın görülüyor!

Kasık Fıtığı Bebeklerde Sık Görülüyor!

Kasık fıtığı, çocuk cerrahisinde en yaygın ameliyat nedenlerinden biridir ve özellikle erkek bebeklerde ve prematüre doğanlarda daha sık görülür. Acıbadem Kartal Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Teoman Şen’e göre, kasık fıtığı genellikle ilk bir yaş içinde ortaya çıkar ve çocukların yaklaşık üçte biri altı aylıktan küçüktür. Özellikle prematüre bebeklerde görülme oranı yüzde 16-25 arasındadır. Dr. Şen, kasık fıtıklarının genellikle ebeveynlerin dikkatli gözlemleri ve çocuk doktorları tarafından yapılan muayenelerle tespit edildiğini belirtiyor.

Kasık fıtığı, doğumdan sonra kapanması gereken kasık kanalının açık kalması nedeniyle meydana gelir. Bu yumuşak yapıya sahip şişlik, üzerine bastırıldığında içeri çekilerek kaybolur. Acıbadem Kartal Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Teoman Şen’e göre, kasık fıtığı genellikle yaşamın ilk yılında ve özellikle prematüre bebeklerde görülür. Dr. Şen, çocuklarda kasık fıtığının genellikle ebeveynler tarafından fark edildiğini ve çocuk doktorları tarafından teşhis edildiğini belirtiyor.

Kasık fıtığında erken teşhisin önemli olduğunu vurgulayan Dr. Şen, erken teşhis sayesinde fıtığa bağlı komplikasyonların önlenebildiğini söylüyor. Fıtık boğulması durumunda bağırsağın veya diğer iç organların sıkışıp kalabileceğini belirten Dr. Şen, bu durumun yaşamın ilk altı ayında sık görüldüğünü ifade ediyor. Cerrahi tedavi gerektiren kasık fıtığında erken müdahalenin hayati öneme sahip olduğunu belirten Dr. Şen, cerrahi onarımın hızlı bir şekilde yapılması gerektiğini söylüyor.

Kasık Fıtığı Tedavisinde Erken Müdahale Önemli!

Dr. Teoman Şen, toplumda kasık fıtığının kendiliğinden düzelebileceği yanlış bir inanış olduğunu belirtiyor. Kasık fıtığının kendi kendine geçmeyeceğini ve cerrahi tedavi gerektirdiğini vurgulayan Dr. Şen, kasık fıtığına benzeyen durumların yanlış teşhis edilip tedavi edilmesinin ciddi komplikasyonlara yol açabileceğini söylüyor.

Cerrahi tedavinin gerekliliğini vurgulayan Dr. Şen, kasık fıtığının erken dönemde onarılmasının komplikasyonları önleyebileceğini belirtiyor. Açık cerrahi girişim ile yapılan yüksek ligasyon tekniğinin en sık uygulanan yöntem olduğunu belirten Dr. Şen, bazı durumlarda laparoskopik onarım gibi farklı tekniklerin de kullanılabileceğini ifade ediyor.

Kasık fıtığı hakkında doğru bilinen yanlışlara dikkat çeken Dr. Teoman Şen, kasık fıtığının ciddi bir rahatsızlık olduğunu ve cerrahi müdahale gerektirdiğini belirtiyor. Erken teşhis ve tedavi ile fıtığa bağlı komplikasyonların önlenebileceğini vurgulayan Dr. Şen, bilinçsizce yapılan uygulamaların hayati risklere yol açabileceğini söylüyor.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.