İnsan beyin hücreli ilk ticari bilgisayar kiralanabiliyor

Kortikal Labs’ın CL1 Teknolojisi: Enerji Verimliliğiyle Dikkat Çekiyor

Her biri 800 bin nöron içeren silikon çip üzerine yerleştirilen CL1 adlı her bilgisayar, enerji verimliliği ile dikkat çekiyor. Diğer yapay zekâ sistemlerinden daha az enerji tüketen CL1, bir ülkenin enerji tüketimine oranla oldukça az bir miktarda, yalnızca 1.000 watt enerji harcıyor. Bu özellik, CL1’in en büyük avantajı olarak öne çıkıyor.

Avustralya merkezli biyoteknoloji girişimi Cortical Labs, nöronların kendini programlayabilme özelliği ve sonsuz esneklik sunma potansiyeliyle ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Cortical Labs, iş birliği yaptığı İngiltere merkezli bit.bio ile geliştirdiği DishBrain platformunu daha da ileriye taşımayı hedefliyor. Şirket, bu teknolojiyi “Dijital modellerin taklit etmeye çalıştığı şeyi biz en baştan elde ediyoruz” sözleriyle tanıtıyor.

Nöronlarla Donatılmış Hibrit Sistem: CL1

Cortical Labs’ın baş bilim insanı Brett Kagan ve ekibi, CL1 sistemini eğitilmiş yapay zekâ algoritmalarıyla karşılaştırdıklarında, hücre kültürlerinin daha iyi sonuçlar verdiğini gözlemledi. Bu hibrit sistem, kullanıcılara doğrudan kod gönderebilme imkanı sunarak, hücrelerin anında tepki vermesini sağlıyor. Bunun yanı sıra, CL1’in en büyük potansiyeli ise insan beyninin öğrenme, yaratıcılık ve hastalık süreçlerine dair daha fazla bilgi edinme aracı olması.

Kagan, epileptik nöronların antiepileptik ilaç uygulandığında öğrenme becerilerinin geliştiğini ve yeni yeteneklerin keşfedildiğini belirtiyor. CL1 teknolojisi, yapay zekâ alanında enerji verimliliği ve insan beyninin işleyişi konusunda yeni ufuklar açma potansiyeline sahip.

Related Posts

Yeni İtalyan ‘beygiri’ tanıtıldı: Fiziksel tuşlar geri döndü, kabin tasarımında devrim gibi yenilik

Ferrari, Roma’nın emekliliğinin ardından sahneye çıkardığı yeni modeli Amalfi ile gücünü ve tasarım vizyonunu bir üst seviyeye taşıyor. Güçlendirilmiş V8 motoru ve baştan aşağı yenilenen iç mekanıyla Amalfi, markanın yeni nesil süper otomobillerine göz kırpıyor.

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıt masraflarınız yarı yarıya düşecek

Akaryakıt fiyatları cep yakarken masrafları yarı yarıya düşürmenin yolları belli oldu. Uzmanların verdiği tavsiyelere uyanlar ayda en az 500 TL kar elde edecek.

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

iPadOS 26 hangi iPad’lere gelecek?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da iPad kullanıcılarını yakından ilgilendiren büyük bir güncellemeyle karşımızda: iPadOS 26. Yeni sürüm, performans iyileştirmeleri ve yepyeni özelliklerle iPad deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Ancak bu güncellemeden herkes yararlanamayacak.

Gazlı ocaklardaki kanser tehlikesi

Yayınlanan yeni bir araştırma, gazlı ocaklar tarafından salınan benzen gazının kanser riskini arttıracak ölçüde olduğunu ortaya koydu. Üstelik bu risk çocuklarda daha yüksek.

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.