Merkez bankaları yoğun bir mayıs ayına hazırlanıyor

Küresel Ekonomideki Belirsizlikler Merkez Bankalarını Zorluyor

Küresel ekonomik belirsizliklerin yanı sıra Avrupa Birliği (AB) ekonomisi gibi bazı bölgelerde resesyon endişeleri ve imalat aktivitesindeki düşüş, merkez bankalarının para politikası kararlarını alırken zorlanmalarına neden oluyor. Mayıs ayı, önemli merkez bankalarının kararlarını beklemekle geçecek.

Japonya Merkez Bankası (BoJ) Sıkılaşma Döngüsünde

Japonya’da BoJ, ücret artışları ve güçlenen enflasyon riskleriyle karşı karşıya. Mart ayındaki toplantısında politika faizini sabit tutan BoJ, Haziran ayında faiz artışına gitmeyi planlıyor.

ABD Merkez Bankası (Fed) Enflasyon ve Resesyon Riskleriyle Mücadele Ediyor

ABD’de Fed’in para politikası kararları merakla bekleniyor. Gümrük vergileri ve ticaret belirsizliği ekonomik görünümü kötü etkiliyor. Fed’in politika faizini Mayıs ayında sabit tutması, Haziran ayında ise faiz indirimi yapması bekleniyor.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Faiz İndirimi Yapabilir

İngiltere’de BoE’nin faiz indirimi yapması bekleniyor. BoE’nin Mayıs ayındaki toplantısında politika faizini düşürerek ekonomiyi desteklemesi bekleniyor.

Asya’da RBA, Yeni Zelanda ve Güney Kore Merkez Bankalarının Kararları Önemli

Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Kore merkez bankaları faiz kararları ile yatırımcıların yakından takip ettiği bankalar arasında yer alıyor. RBA’nın politika faizini düşürmesi, Yeni Zelanda’nın ise faiz indirimi yapması bekleniyor.

Mayıs ayında diğer merkez bankaları da kararlarını alacak ve küresel ekonomiye yön verecek kararlar alacak.

Related Posts

Bakan Bayraktar: Macaristan’la imzalanan ‘İmtiyaz Anlaşması’ ile sahadaki ortaklığımızı resmileştirdik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile MOL Group arasında 2024’te imzalanan “Ortak Teklif Verme Anlaşması” kapsamında ihale sürecinin başarıyla sonuçlandığını belirterek, “Macaristan’ın Buzsak ve Tamasi kara bloklarında hidrokarbon arama hakkı elde etmiş olduk. ‘İmtiyaz Anlaşması’ ile sahadaki ortaklığımızı resmileştirdik.” ifadelerini kullandı.

Kur korumalı mevduat geriledi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), toplam kur korumalı mevduat bakiyesinin 21 milyar 600 milyon dolar seviyesine gerilediğini açıkladı

Mart ayı dış ticaret açığı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2025 yılı Mart ayı dış ticaret istatistikleri verilerini açıkladı. Buna göre mart ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,5 azalırken, ocak-mart dönemindeki dış ticaret açığı ise yüzde 11,0 arttı.

Birleşik Kamu-İş açıkladı: Açlık ve yoksulluk sınırı arttı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’na bağlı KAMU-AR Araştırma Merkezi, Nisan 2025’e ilişkin açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Buna göre dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 26 bin 179 liraya, yoksulluk sınırı ise 79 bin 413 liraya yükseldi.

Küresel askeri harcamalar rekor kırdı: Savaş endişesi trilyon dolarlık artış getirdi

Jeopolitik gerilimlerin tırmanmasıyla küresel askeri harcamalar 2024’te yüzde 9,4 artarak 2 trilyon 718 milyar dolara ulaştı. Özellikle Avrupa ve Orta Doğu’daki hızlı yükseliş dikkat çekerken, Türkiye’nin askeri bütçesi son 10 yılda yüzde 110 büyüdü.

Taş duvar ahırda başlamıştı! Devlet desteğiyle modern tesis kurdu!

Erzurum’da yıllardır besicilik yapan 48 yaşındaki Osman Tanhaş, taş duvar ahırda yaptığı hayvancılığı, devletin hibe desteğiyle Avrupa standartlarında modern tesise taşıdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir