Uydu internetinde devlerin savaşı başlıyor: Amazon, Starlink’e meydan okuyor

Dünyanın en büyük online perakende şirketi Amazon, 9 Nisan’da devasa internet takımyıldızı Kuiper Projesi’nin ilk 27 uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor. KA-01 (Kuiper Atlas 1) göreviyle 3 bin 200’den fazla uydunun konuşlandırılması hedefleniyor ancak proje planlanan tarihten bir yıl geride kaldı.

SpaceNews’in haberine göre, United Launch Alliance’a (ULA) ait Atlas V fırlatma aracı, uyduları Dünya’nın 450 kilometre (280 mil) üzerindeki alçak Dünya yörüngesine fırlatmak üzere Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatıldı.

Yeni uydular, 2023’te fırlatılan iki prototipe göre önemli ölçüde geliştirildi. Yenilikler arasında gelişmiş faz dizili antenler, işlemciler, güneş panelleri, motorlar ve uydular arasındaki optik iletişim sistemleri yer alıyor.

Prototiplerin başarılı yörünge testleri, Amazon’un dağıtıma devam etmesini sağladı ancak Verizon ve Vodafone gibi ortaklarla beta testinin başlaması 2025’e kadar ertelendi. Şirket gecikmenin nedenlerini açıklamadı.

Federal İletişim Komisyonu’ndan (FCC) alınan lisans, Amazon’un takımyıldızının yarısını 2026 yılının Temmuz ayına kadar, kalan uydularını da 2029 yılının Temmuz ayına kadar konuşlandırmasını gerektiriyor.

“Çok sayıda yer testi yaptık, ancak bazı yönler yalnızca uçuşta test edilebilir. Bu, uyduların nihai bir tasarımla ilk fırlatılışı ve aynı zamanda bu kadar çok uyduyu aynı anda fırlatma girişimi” diyor Project Kuiper başkan yardımcısı Rajiv Badial.

KA-01 görevi, Atlas V için rekor kıran bir görev olacak. Roketin şimdiye kadarki en güçlü konfigürasyonu olan beş adet katı yakıtlı roket güçlendirici ve birincil üst aşama kullanılacak. ULA, Amazon’a yedi ek Atlas V fırlatması ve yeni Vulcan Centaur ağır kaldırma roketinin 38 fırlatılması için sözleşme imzaladı.

ULA CEO’su Tory Bruno, 2025 yılında diğer müşterilere yönelik görevler de dahil olmak üzere bir düzine kadar fırlatma öngörüyor. Öte yandan, geçen ekim ayında ikinci uçuşu bir arızayla sonlanan Vulcan Centaur’un durumu ise hala belirsizliğini koruyor.

Amazon’un fırlatma ortakları arasında SpaceX (üç Falcon 9 görevi), Arianespace (18 Ariane 6 fırlatması) ve Blue Origin (27’ye kadar New Glenn roketi) de yer alıyor. Ancak Arianespace, 2024 yılında yalnızca dört Ariane 6 fırlatması planlıyor ve New Glenn, bu yılın başlarında başarısız olan ilk aşama inişiyle ilgili yapılan soruşturmanın ardından ilkbahar sonuna kadar uçuşa dönmeyecek.

Amazon’dan bir sözcü, “Proje Kuiper için bir sonraki fırlatma, başka bir Atlas V roketiyle olacak ve KA-02 görevi için uyduları şimdiden hazırlıyoruz” dedi. Grubun konuşlanma hızının artacağını ve yıl sonuna doğru ticari hizmet sunulmaya başlanacağını aktardı.

İlk fırlatmaların başarısı, şirketin düzenleyici gereklilikleri karşılayıp karşılayamayacağını ve Starlink gibi projelerle rekabet edip edemeyeceğini belirleyecek.

Related Posts

Bu üç hisse öyle bir coştu ki! Yatırımcısı bakakaldı

Borsa İstanbul, geçtiğimiz haftayı yukarı yönlü hareketlerle tamamlarken, 10 bin puan seviyesinin üzerinde kalma çabasını sürdürdü. BIST 100 endeksi, haftalık bazda yüzde 0,80 oranında yükseliş kaydederek yatırımcılara pozitif bir tablo sundu …

Yunanistan’da terazi şaştı

Yunanistan’da yıllık enflasyon, Haziran 2025 itibarıyla yüzde 2.8’e yükselerek Eylül 2024’ten bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Bir önceki ay bu oran yüzde 2.5’ti. Hellenic Statistical Authority verilerine göre, konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.2 …

Sberbank 10,5 milyar dolar kar elde etti

Sberbank’ın net karı yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 artarak 826,6 milyar rubleye (yaklaşık 10,5 milyar dolar) çıktı.

Türkiye’nin bir ili ‘Turizm Başkenti’ seçildi!

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alınan ortak kararla Ankara’nın 2026 yılı için “Türk Dünyası Turizm Başkenti” ilan edildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, sosyal medya hesabı üzerinden …

Trump yatırımcıları korkuttu! Dünya altının peşine düştü

ABD Başkanı Donald Trump’ın tarifeleriyle küresel piyasalardaki endişe ve belirsizlik arttı. Yatırımcılar fiziksel altın destekli borsa yatırım fonlarına (ETF) akın etti. Dünya Altın Konseyi’ne göre, yılın ilk yarısında bu fonlara 38 milyar dolarlık giriş oldu.

Motorin zammı tabelaya yansıdı!

Motorin zammı tabelaya yansıdı!