“`html
Almanya’da Erken Genel Seçimler Başladı
Almanya, 7,1 milyon yabancı kökenli, aralarında 1 milyonu Türk kökenli olan toplam 59,2 milyon seçmenin katılımıyla erken genel seçimlere gidiyor. Yerel saatle 08.00 itibarıyla 21. Dönem Federal Meclis (Bundestag) için 630 milletvekili seçimi için oy kullanma işlemi başlamış durumda. İlk kez oy verecek seçmen sayısının ise 2,3 milyon olduğu belirtildi.
Seçim, saat 18.00’de sona erecek ve 16 eyalette kurulan 299 seçim bölgesinde, 675 bin görevli oy kullanma işlemlerini yürütüyor. Bu seçimlerde 29 siyasi parti yer alırken, Türk kökenli 53 aday dahil olmak üzere toplamda 4.506 aday Federal Meclis’in yeni üyeleri olmak için yarışıyor.
Türk Seçmenlerin Beklentileri
Gündemdeki Ana Sorunlar: Göçmenlik ve Ekonomi
Yapılan araştırmalara göre, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, önceki seçimlere göre oy oranını iki katına çıkardığı gözlemleniyor. Anketler, AfD’nin oy oranının %20 civarında olduğunu, bu durumun endişelere yol açtığını gösteriyor. Türk seçmenlerin öncelikleri arasında sığınmacı sayısındaki artış, sokak güvenliği ve ekonomik sorunlar bulunmaktadır.
İsim vermeden görüş bildiren Türk kökenli göçmenlerin büyük çoğunluğu, son on yıl içerisinde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) hükümetlerinin sığınmacı sorununu etkin bir şekilde yönetemediğini ifade ediyor. Çoğunluk, AfD’ye oy vermenin “kendi ayağına sıkmak”
Almanya’da Türk vatandaşlarının uzun zamandır beklediği çifte vatandaşlık hakkının iptali ya da şartlarının zorlaştırılması gibi gündemler, sağ parti kampanyalarında sık sık ön plana çıkıyor.
Türk Kökenli Adayların Görüşleri
CDU’nun Köln’den Adayı Serap Güler’in Açıklamaları
Seçimlerde öne çıkması beklenen CDU’nun Köln adayı Serap Güler, geçen yıl gerçekleştirilen vatandaşlık yasasındaki değişikliklere eleştirilerde bulundu. Güler, son röportajında, “Bugün mevcut yasada üç yılda vatandaşlık alabilirsiniz. Biz, bir ülkeyle üç yılda böyle bir bağ kurmanın mümkün olmadığına inanıyoruz”
Güler, orta yaş grubundaki ve kendi işini kuran bireylerin, diğer yaş gruplarından daha fazla CDU’ya oy verdiğini ifade ediyor.
Sağa Kayış Eğilimleri
Dr. İnci Öykü Yener-Roderburg’un Değerlendirmeleri
Köln ve Lund Üniversitelerinde çalışmalara katılan Siyaset Bilimci Dr. İnci Öykü Yener-Roderburg, son süreçte sağın yükselişinin, “Alman siyaseti sağa kayıyor”
Dr. Yener-Roderburg, AfD’nin, özellikle göçmenler ve ekonomi konularını öne çıkararak kurguladığı kampanyanın, merkezi partilerin politikalarında değişikliğe yol açtığını vurguladı.
Uzmanlar, “Almanya’da siyaset sağa kayarken, Türk kökenli seçmenlerin de tercihleri daha sağa doğru kayıyor”
Türk İş İnsanlarının Seçim Tutumları
Dr. Lale Akgün, geçmişte SPD’den milletvekilliği yapmış bir isim olarak, Türk kökenli bireylerin farklı görüş ve ihtiyaçlara sahip olduğunu belirtiyor. Akgün, “Almanya’da yaşayan 3 milyon Türk kökenli insan var ve bu insanların farklı bakış açıları, eğitim seviyeleri ve ekonomik durumları var” dedi.
Akgün, bu bireylerin oy verme tutumlarının; kökenlerinden ziyade, bireylerin olmaları gereken yerlerden, mesleklerinden ve gerçek ihtiyaçlarından etkilendiğini belirtti.
Hisseylerin oy verme kararında önemli bir faktör olduğunu, bu nedenle AfD’ye oy verenlerin de sayısının arttığını vurguladı.
AfD ve Türk Seçmen Dinamikleri
Dr. Yener-Roderburg, “Türkiye’de sağa, Almanya’da sola oy veriliyor”
Bu düşünceyle, bazı seçmenlerin belirli bir çekince nedeniyle AfD’yi desteklediğini vurguladı. AfD’nin özellikle “Burası çalışan emekçilerin değil, devletten geçinenlerin karşısındayız”
Tersine Göç ve Ekonomi Üzerine Tartışmalar
AfD’nin kullandığı ‘remigrasyon’, yani tersine göç
Almanya Türk Topluluğu (TGD) Başkan Yardımcısı Hülya Coşkun, bu durumun Türk toplumu üzerindeki etkilerini dile getirdi. Uzun zamandır Almanya’da yaşayan iş sahipleri, iktidarda kim olursa olsun göçmen işçilerin ve işverenlerin ülkelerine geri gönderilmesinin mümkün olamayacağı görüşünü savunuyor. Bu durumun Alman ekonomisine büyük zarar vereceği düşünülüyor.
Almanya’da pek çok parti, seçim sonrası AfD ile koalisyona girmeyecekleri kararını aldı. Ancak anketler, AfD’nin beş seçmenden birinin desteğini alarak ikinci en büyük parti olma ihtimalinin, Alman siyasetinde ve göçmen toplumu üzerinde kalıcı etkiler bırakacağına işaret ediyor.
“`
More Stories
Hakkari’de 2 yerleşim yerine çığ uyarısı
Mahmut Arıkan: Türkiye bir gözaltı süreci değil bir gözdağı süreci yaşıyor!
İstanbul’da kar tatili: 21 Şubat cuma günü okullar tatil mi