14 Mart Tıp Bayramı’nda sağlıkçılar iş bıraktı: Barodan destek geldi!

14 Mart Tıp Bayramı ve Sağlık Çalışanlarının Eylemi

Bugün 14 Mart Tıp Bayramı. Ancak sağlık alanında mevcut sorunlara dikkat çekmek amacıyla hekimler ve sağlık emekçileri iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi’nin basın açıklamasında, sağlık sistemindeki özelleştirme sonucunda kamu sağlık hizmetlerine erişimin gittikçe zorlaştığı vurgulandı. Açıklamada, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sağlık hizmetlerinin yeniden kamu yararına sunulması gerektiği belirtildi.

Özelleştirme ve Sağlık Hizmetlerine Erişim Sorunu

Açıklamada vurgulanmıştır ki, sosyal devlet ilkesi gereğince her vatandaş için parasız, eşit, ulaşılabilir ve nitelikli bir sağlık hizmetine erişim hakkı devletin yükümlülüğündedir. Ancak, sağlıkta dönüşüm programı adı altında kamu hizmetleri özelleştirilmiş ve halkın kamu sağlık hizmetlerine erişimi zorlaştırılmıştır.

Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) tıptaki bilimsel gelişmelere uygun olarak güncellenmemesi nedeniyle, yeni nesil tedavilerin ve özellikle kanser ilaçlarının yalnızca maddi gücü olan hastalar için erişilebilir hale geldiği açıklamada belirtilmiştir.

Şehir Hastaneleri ve Kamu Sağlığına Etkileri

Açıklamada, şehir merkezlerindeki kamu sağlık kurumlarının kapatılarak, şehir merkezinin dışında bulunan ve uluslararası standartlara uymayan şehir hastanelerine taşınması eleştirilmiştir. “Şehir hastanelerinin müteahhitlerine yapılan garanti ödemeleriyle ülkemizin 50 yılı ipotek altına alınmıştır” denilmiştir.

Sağlık Emekçilerine Yönelik Şiddet ve Mesleki Özerklik Sorunu

Açıklamada, sağlık alanındaki sorunların hastaların yanı sıra sağlık emekçileri için de ciddi sonuçlar doğurduğuna dikkat çekilmiştir. Kamu sağlık kurumlarında çalışan hekim ve sağlık emekçilerinin düşük maaşlarla ve aşırı iş yükü altında çalıştığı belirtilerek, siyasi iktidarın sağlık çalışanlarını itibarsızlaştırması ve sorunları sorumlu olarak göstermesinin sağlıkta şiddeti artırdığına işaret edilmiştir.

Özel Sağlık Sigortası Zorunluluğu ve Artan Maliyetler

Açıklamada, sağlık alanındaki özelleştirme politikalarının vatandaşları özel hastanelere yönlendirdiği ve kamu sağlık hizmetlerine erişimde sorunlar yaşandığı belirtilerek, özel sağlık işletmelerine başvurmayı zorunlu kıldığı ifade edilmiştir. Bunun sonucunda sağlık hizmetlerinin ticarileştirildiği ve bir hak olmaktan çıkarıldığı vurgulanmıştır.

“Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür”

İstanbul Barosu Sağlık Hukuku Merkezi, sağlıktaki sorunlara çözüm olarak “Başka Bir Sağlık Sistemi Mümkündür” diyerek şu taleplerde bulunmuştur:

  • Herkes için parasız, nitelikli ve ulaşılabilir kamu sağlık hizmeti sağlanmalıdır.
  • Sağlık çalışanlarının çalışma ve yaşam koşulları iyileştirilmelidir.
  • Sağlık politikaları bilimsel verilere dayanarak şekillendirilmeli ve sağlık çalışanlarının demokratik hakları korunmalıdır.
  • Sağlıkta dönüşüm programı adı altındaki özelleştirme uygulamalarına son verilmelidir.

G(Ö)REVDEKİ SAĞLIK ÇALIŞANLARINA DESTEK

Related Posts

Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Muğla’da düzenlenen uyuşturucu operasyonundan gözaltına alınan 3 şüpheliden 2’si tutuklandı.

Kurultay İŞKUR gibi çalıştı: Özgür Özel’e oy veren 121 delegeye iş

Yeni Şafak Gazetesi’nin 11 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Güneşin payı gazı solladı Türkiye’de geçtiğimiz ay 27 bin 299 gigavatsaate ulaşan elektrik üretiminin içerisinde güneş enerjisinin payı yüzde 14,75’lik …

İran Cumhurbaşkanı: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliği İran’ın nükleer meselesine yönelik çifte standardın düzeltilmesine bağlı

İran Cumhurbaşkanı: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliği İran’ın nükleer meselesine yönelik çifte standardın düzeltilmesine bağlı

Ukrayna’nın yeni taktiği Rusya’nın kabusu oldu! Cephede, şehirlerde ve askeri üslerde kullanılıyor

Ukrayna ordusu, Rusya’nın insansız hava araçları (İHA) saldırılarını engellemek için sıra dışı bir yöntem geliştirdi. Ukraynalı askerler, düşman İHA’larını durdurmak amacıyla balıkçı ağlarını savunma sistemlerine entegre etti. Yoğun gözenekli ağlar, İHA’ları pervanelerine dolanarak etkisiz hale getiriyor.

Hindistan’da aşırı yağışlar felaketleri peş peşe getirdi: 85 kişi hayatını kaybetti

Hindistan’ın kuzeyindeki Himaçal Pradeş eyaletinde 54 kişinin şiddetli yağışlar nedeniyle oluşan sel ve heyelanlarda yaşamını yitirdiği bildirildi. Bu afetlerin neden olduğu trafik kazalarında da 31 kişinin öldüğü kaydedildi.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.