Yapay zeka ile Deepfake tehdidi büyüyor



İstanbul (İGFA) – Yasin Kaplan, Dijital Pazarlama Okulu Kurucusu, Deepfake içeriklerini anlama konusunda ipuçlarını paylaştı. Sahte videoları ayırt edebilmek için göz kırpma hızı, doğal olmayan göz hareketleri, beden dili ile konuşma arasındaki uyumsuzluklar ve ses tonundaki anormallikler gibi detaylara dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ışık ve gölge detaylarındaki tutarsızlıkların da sahte videoları ele verebileceği belirtildi.

Kaplan, yapay zeka sayesinde dolandırıcılık metodlarının daha inandırıcı hale geldiğini ve bu tür kötü niyetli içeriklerin tespit edilmesinin önemine değindi. Aşırı kusursuz ve pürüzsüz görsellerin yapay zeka tarafından oluşturulduğunu belirten Kaplan, bu tür durumlarda yapay zekanın izlerinin detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini ifade etti.

Kaplan ayrıca yapay zeka ile işlenen dolandırıcılık suçlarının artmasıyla birlikte dijital okur yazarlık eğitiminin önemine dikkat çekerek, bireylerin bu tür tehditlere karşı bilinçlenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle 40-75 yaş arası kesimin de eğitim alarak bu konuda bilinçlenmesi gerektiğini belirtti.


Related Posts

Elon Musk’ın “Robotaxi”si engele takıldı

Tesla’nın, otonom araç projeleri kapsamında kullanmak üzere “Robotaxi” kelimesi için yaptığı marka tescil başvurusu, ABD Patent ve Marka Ofisi (USPTO) tarafından reddedildi. Kararın gerekçesi, terimin sektörde çok genel ve tanımlayıcı bir ifade olarak kullanılması. Başvurunun “sadece tanımlayıcı” olduğu belirtilerek, Tesla’nın bu kelimeyi ticari marka olarak tescil ettirmesi uygun bulunmadı.

Türkiye’nin sosyal medya tablosu: O uygulama 58.4 milyon kişi ile zirvede

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’deki internet ve sosyal medya kullanımına dair çarpıcı verileri paylaştı. “Dijital 2025 Türkiye Raporu”na dayandırdığı açıklamasında, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona yükseldiğini belirtti.

Karting heyecanı İstanbul’da başlıyor

2025 MOTUL Türkiye Karting Şampiyonası’nın 2. ayağı, 10-11 Mayıs tarihlerinde İstanbul’da düzenlenecek. Organizasyon, 10 Mayıs Cumartesi günü antrenman seanslarıyla başlayacak. 11 Mayıs Pazar günü ise saat 10.00’da yarı final, saat 13.00’te ise final yarışları gerçekleştirilecek.

Zuckerberg’den TikTok itirafı: Bizi fena geçti

Meta’nın tepe yöneticileri, Facebook ve Instagram’ın artık sosyal medyada öncü değil, yarışa sonradan katılan “rakip” konumunda olduğunu kabul ediyor. ABD Federal Ticaret Komisyonu’nun (FTC) Meta’ya karşı açtığı antitröst davasında ortaya çıkan yeni belgeler, şirketin TikTok karşısındaki zor durumunu gözler önüne serdi.

Galaxy S25 Edge için sonunda lansman tarihi duyuruldu

Akıllı telefonlarda amiral gemisi segmentinde işler iyice kızışıyor. Apple ile ilgili çıkan dedikoduların ardından Samsung’tan beklenen duyuru geldi ve Galaxy S25 Edge modeli için lansman tarihi açıklandı.

Dünya İnsansı Robot Oyunları, Pekin’de düzenlenecek

Çin’in ev sahipliğinde düzenlenecek 2025 Dünya İnsansı Robot Oyunları’nın ağustos ayında Pekin’de düzenleneceği bildirildi.