Vücudumuzla ilgili beş efsane ve gerçek: ‘Kilolu insanların metabolizmaları daha yavaş değildir’

İnsan Vücudu Hakkında Efsaneler ve Gerçekler

Kum saati vücut tipinden “erkek memelerinin” gerçek kökenine kadar, insan vücudu hakkındaki efsaneler ve gerçekler…

‘Kilolu İnsanların Metabolizmaları Daha Yavaş Değildir’

Doğru. Kaslar yağdan yaklaşık üç kat daha fazla enerji tüketir. Ancak diğer bazı organlarımızın hücreleri daha da açtır.

Kilolu insanlar, zayıf insanlara kıyasla daha büyük organlara ve daha fazla hücreye sahiptir. Bu, onların toplam enerji tüketimlerinin, yani dinlenme metabolizma hızlarının daha yüksek olduğu anlamına gelir.

Elma mı, Armut mu İyi?

Vücut şekliniz elma mı, armut mu? Yani karnınıza mı yoksa kalçalarınıza ve üst bacaklarınıza mı kilo alıyorsunuz?

Geçmişte, “elma” tipi vücuda sahip insanların genellikle kalp hastalığı ve diyabet riskinin daha yüksek olduğu kabul ediliyordu. Çünkü karın yağları iltihabı artıran, kan basıncını yükselten ve insülin direncine neden olan kimyasallar salgılıyor.

Buna karşılık, kalçalarda bulunan yağın nispeten zararsız olduğu düşünülüyordu, ancak California Üniversitesi’nde yapılan son araştırmalar, bu “gluteal” yağın da zararlı maddeler salgıladığını ortaya koydu.

Başka bir deyişle, vücut şekliniz ister elma gibi ister armut gibi olsun, fazla yağ kötü olabilir.

Kum Saati Vücutlar

Birçok kadın kendini “kum saati şeklinde” (veya üstünde iki elma olan armut şeklinde) olarak görmekten hoşlansa da, üç boyutlu vücut tarayıcıları farklı bir tablo çiziyor.

Manchester’da araştırmacılar, bu makineleri kullanarak 240 İngiliz kadını taradıklarında, yüzde 63’ünün benzer göğüs, bel ve omuz ölçülerine sahip olduğunu tespit etti. Bellerinin neredeyse hiç olmadığını, yani “dikdörtgen şeklinde” olduğunu tespit ettiler.

Sadece yüzde 13’ü “kum saati” idi; geri kalanlar ise “armut” (%8), ‘kaşık’ (üst kısmı baskın kum saati şekli) (%7), “ters üçgen” (%6) ve “üçgen” (%3) idi.

Kadınlar yaşlandıkça vücut şekli daha dikdörtgen bir hal alır: 56 yaşın üzerindeki kadınların yüzde 80’i bu kategoriye giriyor.

“Erkek Meme, Gerçekten Meme midir?”

“Erkek memeleri” – diğer adıyla jinekomasti – genellikle bira göbeği ile birlikte anılsa da, göründükleri kadar sarkık değildir.

Aslında, çoğu durumda meme dokusunun büyümesinden kaynaklanırlar.

Aşırı kilolu erkeklerde bazen yağ hücrelerinin, meme büyümesini uyaran kadınlık hormonu östrojen üretmesi nedeniyle gelişir.

Testosteron genellikle bu büyümeyi engeller, ancak erkekler yaşlandıkça testosteron seviyeleri düşer.

Erken Boşalma ve Kilo

Daha zayıf gruptaki erkeklerin ise sadece 2 dakika dayandığı ve erken boşalma sorunu yaşama olasılığının daha yüksek olduğu tespit edildi.

Bunun nedeni muhtemelen obeziteyle birlikte görülen testosteron azalmasıdır.

Ancak, iri yapılı erkekler daha uzun süre dayanabilse de, ilk etapta ereksiyon olmakta zorlanabilirler: Aşırı kilo da erektil bozuklukla ilişkilidir.

Related Posts

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.

İdrar kaçırma hakkında merak edilenler: Nedenleri, türleri, tedavisi

Kadınlarda idrar kaçırmanın yaş ve doğumla arttığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Murat Ekin, yüzde 90’ı aşan başarı oranına sahip modern cerrahi yöntemlerle bu sorunun kalıcı olarak aşılabildiğini söyledi. Prof. Dr. Ekin “Kadınlar çoğu zaman bu sorunu utanarak gizliyor ya da yaşlılığın doğal sonucu olarak görüp kabulleniyor. Oysa erken müdahale ile yaşam kalitesini ciddi şekilde artırmak mümkün” dedi.

Kendinizi yorgun ve halsiz mi hissediyorsunuz? İşte nedeni

Modern yaşamın temposunun, yorgunluk ve halsizlik gibi şikayetleri yaygınlaştırdığını belirten Prof. Dr. Murat Baş, bu belirtilerin altında magnezyum eksikliğinin yatabileceğini anlattı.

Otolog kök hücre nakli MS’te umut veriyor

Türkiye’de yaklaşık 85 bin kişiyi etkileyen Multipl Skleroz (MS) hastalığına karşı kullanılan atakları azaltmaya ve engelliliği önlemeye yönelik çok sayıda etkili tedavi yöntemleri bulunuyor. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgiler veren Nörolog Prof. Dr. Serkan Demir ve Hematolog Prof. Dr. Hasan Atilla Özkan, erken teşhisin önemine vurgu yaparak ülkemizde de uygulanan tedavilerle ilgili önemli ayrıntılar aktardı.

Uzmandan uyarı: Hamilelikte çiğ ya da az pişmiş et uyarısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, çiğ veya az pişmiş et tüketiminin gebelikte ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Toksoplazma gibi parazitler düşük ya da erken doğuma neden olabilir” uyarısında bulundu.

Salatanın sırrı limon mu, sirke mi? Hangisi gerçekten daha sağlıklı?

Rengarenk sebzelerle hazırlanan salatalar sadece sofralarımızın değil, sağlıklı yaşamın da gözbebeği. Ancak iş tatlandırmaya geldiğinde çoğu kişi aynı ikilemin içinde buluyor kendini limon mu, sirke mi? Lezzet ve sağlık arasında kurulan bu denge, sandığınızdan daha önemli olabilir. Peki, hangisi sizin için daha doğru seçim?