Rize’de derenin rengi kırmızıya döndü, halkı endişelendirdi

Rize’de Dere Suyunun Kırmızıya Dönmesi Endişe Yarattı

Rize’de dere suyunun aniden kırmızıya dönmesi çevrede endişe yarattı. Görüntüleri cep telefonuyla kaydeden Mevlüt Ak, “Burada bir çevre katliamı işleniyor. Bu derenin sahibi yok mu? Kaymakamı, muhtarı bu işin hesabını sorsun. Bir tane canlı kalmamış olabilir. Sayın Kaymakam’ı göreve davet ediyorum” dedi.

Görüntülerde, derenin yaklaşık bir saat boyunca kırmızı renkte aktığı görüldü. Çevredeki yurttaşlar da suyun neden bu renge döndüğünü anlayamadıklarını belirtti. Durum kaymakamlık ve ilgili kurumlara bildirildi.

‘Ne Olduğunu Biz De Anlayamadık’

Ulucami Mahallesi Muhtarı Mustafa Ak, durumu şu sözlerle anlattı: “Olay spontane gelişti. Akrabam beni arayarak durumu bildirdi, ben de görüntü almasını istedim. Daha sonra kaymakamlık, belediye ve emniyete durumu ilettim. Zabıta ekipleri ve Çevre Müdürlüğünden yetkililer geldi ancak derede herhangi bir bulguya rastlanamadı. Biz de şaşkınız. Önce yukarılarda bir çalışma mı var diye düşündük ancak öyle bir durum da yok. Toprak zannedildi ama köpük oluşumu vardı, toprak değil. Şu an ne olduğunu biz de bilmiyoruz.”

Kırmızı Su

Olayla ilgili yetkililerin incelemeleri sürerken, vatandaşlar çevre felaketine yol açabilecek bu tür olaylara karşı daha sıkı denetim yapılmasını talep ediyor.

Kırmızı Suyun Görüntüsü

Valilikten Açıklama Geldi

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, 22 Mayıs Perşembe günü bazı sosyal medya mecralarında, Güneysu ilçesine bağlı Ulucami Mahallesi kırsalında bir dere yatağında çevre kirliliği olduğu iddia edilen bir video paylaşıldığı belirtildi.

Söz konusu görüntülerin ardından Valilik koordinesinde Güneysu Kaymakamlığı, Güneysu Belediyesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile Güneysu İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından olay yerinde saha incelemesi gerçekleştirildiği bildirilen açıklamada, şunlar kaydedildi: “Çevreden numuneler alınmıştır. Ulucami Mahallesi muhtarı ve videoyu çeken vatandaş ile yapılan görüşmeler neticesinde videonun çekildiği alan tespit edilmiştir. Belirlenen noktada yapılan incelemeler sonucunda derenin doğal akışında olduğu, herhangi bir çevresel kirlilik unsuruna rastlanmadığı, dere yatağının üst kotlarında ise konut ya da sanayi yerleşimi bulunmadığı anlaşılmıştır. Sahada yapılan tüm gözlemler ve analizler Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından resmi tutanakla kayıt altına alınmıştır.”

Rize Valiliği olarak çevrenin korunması hassasiyeti ve denetimlerinin kararlılıkla sürdürüldüğü vurgulanan açıklamada, “Vatandaşlarımızın bu tür duyarlılıkları memnuniyetle karşılanmakta olup, benzer durumlarda ilgili kurumlarımızla ivedilikle irtibata geçilmesi önemle rica olunur.” ifadesi kullanıldı.

Related Posts

Aşırı sıcaklardan iki kişi yaşamını yitirdi: Bazı kurumlarda tatil ilan edildi

Fransız meteoroloji ajansı Meteo France, aşırı sıcaklar nedeniyle başkent Paris dahil 16 vilayette kırmızı alarm, 68 vilayette ise turuncu alarm verildiğini duyurdu. Ülkede gün içinde hava sıcaklığının en düşük 20, en yüksek 41 derece olması …

‘Elon Musk sınır dışı edilir mi?’ sorusuna Trump’tan skandal cevap: ‘Bakacağız’

Elon Musk’ın yeni parti açıklamasının ardından ABD’de gündem değişti. Trump, Musk’ın sınır dışı edilmesi çağrılarına “inceleyeceğiz” yanıtı verdi ve milyarderi yetki kaybıyla tehdit etti.

‘HTS kayıtları suç sayılmaz’ denildi, dosya kapatıldı! Takipsizlik AYM’ye taşındı

CHP’den istifa edip AKP’ye geçeceği iddialarıyla gündeme gelen Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz hakkında yürütülen ihale yolsuzluğu soruşturmasında savcılık “kovuşturmaya yer yok” dedi. Avukat Deniz Atar, kararın Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını açıkladı.

Kulis | YSK, CHP kurultayı davasından rahatsız: Mutlak butlan kararı sistemi bozar, anayasaya aykırı olur

Kulis | YSK, CHP kurultayı davasından rahatsız: Mutlak butlan kararı sistemi bozar, anayasaya aykırı olur

300 yıllık ‘vampir’ turizmi canlandırdı: Herkes o köye akın ediyor

300 yıl önce gömülen bir adam, şimdi köyün kaderini değiştiriyor… Belgrad’a yaklaşık 100 kilometre uzaklıktaki Kisiljevo köyü, bir ‘vampir’ hikayesiyle turistleri büyülüyor.

Trump, Suriye’ye yaptırımları sonlandıran başkanlık kararnamesini imzaladı

ABD Başkanı Donald Trump, ABD’nin Suriye’ye yönelik yaptırımlarını sonlandıran Başkanlık kararnamesini imzaladı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “Başkan Trump, istikrarlı, birleşik ve kendi içinde ve komşularıyla barış içinde olan bir Suriye’yi desteklemeye kararlı” ifadelerine yer verildi.