Küresel enerji piyasasında 78 yeni LNG sözleşmesi imzalandı

Geçen Yıl LNG Ticareti 88,3 Milyon Ton Olarak Gerçekleşti

Uluslararası LNG İthalatçıları Birliği’nin yıllık raporuna göre, birçok ülke geçen yıl LNG ticareti için anlaşmalar yaptı. Bu ülkeler arasında Umman, ABD, Norveç, Birleşik Arap Emirlikleri ve Katar bulunuyor. Türkiye de TotalEnergies, Shell, ExxonMobil ve Oman LNG gibi şirketlerle anlaşmalar yaparak LNG alan ülkeler arasında yer aldı.

Toplamda 78 LNG ticareti anlaşması imzalanırken bunların 48’i uzun vadeli kontratlar oldu. Geçen yıl, 7 kısa vadeli sözleşme, 21 ön mutabakat sözleşmesi ve 2 terminal kapasite kullanım sözleşmesi imzalandı. Yıllık ticareti gerçekleştirilecek LNG miktarı 88,3 milyon ton olarak hesaplandı.

En büyük anlaşma yıllık 7,5 milyon tonla QatarEnergy ve Hindistan’dan Petronet LNG arasında yapıldı. Bu anlaşmanın uzunluğu 20 yıl olarak belirlendi ve LNG teslimatı Mayıs 2028’de başlayacak.

Asya’da LNG Talebi Artıyor

Asya’da LNG’ye olan ilgi, artan talep, düşük emisyonlu geçiş yakıtı olması ve enerji güvenliği ihtiyacının kesişimiyle yükselişte. Özellikle Çin ve Hindistan’da LNG talebinin arttığı belirtiliyor. Kömürden doğal gaza geçişin hızlanması da LNG’ye olan ilgiyi artırıyor.

Raporda, küresel filoya çok sayıda LNG yakıtlı geminin eklendiği ve büyük şirketlerin LNG’li konteyner gemileri sipariş ettiği vurgulandı. Ayrıca, Avrupa’nın güvenlik kaygılarıyla LNG ithalat kapasitesini artırdığı ve bölgede yeni terminal ve ek kapasitelerle ithalat hacminin yıllık 50 milyon tondan fazla arttığı belirtildi.

Related Posts

Ev hayali artık borsaya düşüyor! Gayrimenkul Sertifikası ne vaat ediyor? Muhalefetin eleştirisi nedir?

AKP iktidarının ekonomi politikaları nedeniyle ev sahibi olmak artık bir hayal. Bir emekçi, ömrü boyunca çalışsa da insani koşullara sahip bir ev alamıyor. Türkiye’de konut krizi artarak sürerken, iktidar bu kez konut hayalini borsaya taşıyor …

Moody’s Türkiye’nin kredi notunu açıkladı

Moody’s, Türkiye’nin kredi notunu ‘B1’den ‘Ba3’e çıkardı, kredi notu görünümünü ise ‘pozitif’ten ‘durağan’a revize etti.

İki yıllık mücadele: EPDK tahkim davasını kazandı

İtalyan şirketi Enel S.p.A’nın Türkiye’ye karşı 30 milyon dolarlık tazminat talebiyle açtığı dava EPDK lehine sonuçlandı.

ABD’nin ticari ham petrol stokları 3,2 milyon varillik düşüş

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD’nin ticari ham petrol stokları, geçen hafta önceki haftaya göre 3 milyon 200 bin varil azaldı.

Tarihi geçit töreninin öncüsü: PARS İZCİ güvenlik güçleri için bir ilk

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025), Milli Savunma Bakanlığı ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı destekleriyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda ve KFA Fuarcılık AŞ …

Yerli ağır makineli tüfek (RDS127-HMG), IDEF 2025’te görücüye çıktı

Anadolu Ajansının (AA) “Global İletişim Ortağı” olduğu IDEF 2025, Milli Savunma Bakanlığının ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının desteğiyle, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfının (TSKGV) yönetim ve sorumluluğunda …