Kurban atıklarını kanallara attılar: Sonucu felaket oldu

Kurbanlık Atıklar Sulama Kanallarını Tıkadı, Halk Sağlığı Tehdit Altında

Adana’nın Yüreğir ilçesinde bazı vatandaşlar, Kurban Bayramı’nda kesilen kurbanlıkların deri ve iç organ gibi atıklarını tarımsal sulama kanallarına attı. Bu durum, Ceyhan Nehri’ne kadar uzanan kanalların tıkanmasına ve halk sağlığını tehlikeye sokan bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep oldu. Akarcalı Mahallesi sakinleri, Devlet Su İşleri’ne (DSİ) ait YS2 sulama kanalının kurbanlık atıklarıyla dolmasından dolayı bayramlarını kötü kokuyla geçirdi.

Atıkların Temizlenmesine Rağmen Sorun Devam Ediyor

Akarcalı Mahalle Muhtarı Şükrü Dişkaya, DSİ’ye ait YS2 sulama kanalının kent merkezinden mahallelere kadar uzandığını ve atıkların kimler tarafından suya atıldığının belirsiz olduğunu dile getirdi. Ekiplere bilgi verilmesi üzerine bölgede temizlik çalışmaları yapıldığını ancak atıkların bayramın 2. ve 3. gününde hala gelmeye devam ettiğini açıkladı. Dişkaya, “Hayvan derileri, iç organları, baş ve ayak bölümleri bu suya atılmış. Bu rezil bir manzara. Temizlendikten sonra toprağa gömüldü ancak atıklar hala gelmeye devam ediyor ve koku da devam ediyor. Dinimiz temizliği emrediyor. Kurban kesiminden sonra böyle bir şey yapılmamalı. Ne bizim ne başka insanların sağlığını riske atmamalılar” şeklinde konuştu.

‘Halk Sağlığı Tehlikeye Atılıyor’

Çukurova Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Ertan Kara, konuyla ilgili olarak, “Hayvan atıklarında mikroorganizmalar, parazitler ve bakteriler bulunmaktadır. Bu atıkların yol açtığı görüntüler, çeşitli hastalıkların yayılmasına neden olmaktadır. Köpekler tarafından parçalanması sonucu ‘kist hidatik’ hastalığına sebep olabilmektedir. Ayrıca, hayvan derilerinin toplanmaması durumunda içlerinde kene bulunabilir. Hayvan iç organlarındaki bakterilerin toprak ve suya geçmesiyle çeşitli hastalıklar meydana gelebilir. Talimatlara uymayan tarım işçileri, çıplak ayakla sulama faaliyetlerinde bulunduklarında insanlara parazit geçişine yol açabilirler. ‘Kist hidatik’ adı verilen hastalık yıllarca belirti vermeden ilerleyebilir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Önlemler Alınmalı

Prof. Dr. Kara, bu kirlilik sonrasında alınması gereken önlemleri sıralayarak, “Sulama kanallarının temizlenmesi ve atıkların zarar vermeden toprak alanlara gömülmesi gerekmektedir. Tarım faaliyetlerinde bulunanların çizme giymesi önemlidir. Kullanılan sularda yıkanan çamaşırların bir süre kullanılmamasını öneriyoruz. Her yıl kurban kesilirken atıkların sert, kalın ve patlamayacak şekilde siyah poşetlere konularak belirli noktalara bırakılması gerekmektedir. Özel kesim alanlarına dikkat edilmelidir” dedi.

Related Posts

Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Muğla’da düzenlenen uyuşturucu operasyonundan gözaltına alınan 3 şüpheliden 2’si tutuklandı.

Kurultay İŞKUR gibi çalıştı: Özgür Özel’e oy veren 121 delegeye iş

Yeni Şafak Gazetesi’nin 11 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Güneşin payı gazı solladı Türkiye’de geçtiğimiz ay 27 bin 299 gigavatsaate ulaşan elektrik üretiminin içerisinde güneş enerjisinin payı yüzde 14,75’lik …

İran Cumhurbaşkanı: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliği İran’ın nükleer meselesine yönelik çifte standardın düzeltilmesine bağlı

İran Cumhurbaşkanı: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliği İran’ın nükleer meselesine yönelik çifte standardın düzeltilmesine bağlı

Ukrayna’nın yeni taktiği Rusya’nın kabusu oldu! Cephede, şehirlerde ve askeri üslerde kullanılıyor

Ukrayna ordusu, Rusya’nın insansız hava araçları (İHA) saldırılarını engellemek için sıra dışı bir yöntem geliştirdi. Ukraynalı askerler, düşman İHA’larını durdurmak amacıyla balıkçı ağlarını savunma sistemlerine entegre etti. Yoğun gözenekli ağlar, İHA’ları pervanelerine dolanarak etkisiz hale getiriyor.

Hindistan’da aşırı yağışlar felaketleri peş peşe getirdi: 85 kişi hayatını kaybetti

Hindistan’ın kuzeyindeki Himaçal Pradeş eyaletinde 54 kişinin şiddetli yağışlar nedeniyle oluşan sel ve heyelanlarda yaşamını yitirdiği bildirildi. Bu afetlerin neden olduğu trafik kazalarında da 31 kişinin öldüğü kaydedildi.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.