Kış depresyonuyla nasıl başa çıkabilirsiniz?

Psikiyatri Uzmanından Depresyon Hakkında Bilgiler

Psikiyatri Uzmanı Dr. Anıl Talas Özçimen, depresyon konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Depresyonun tanımını yaparak, belirtilerine ve nedenlerine değinen Dr. Özçimen, depresyonun sürekli üzüntü, çökkün ruh hali ve zevk alamamayla karakterize bir duygudurum bozukluğu olduğunu belirtti.

Uzm. Dr. Özçimen, depresyonun günlük işlevselliği olumsuz etkileyen ve en az iki hafta süren çökkün ruh hali, zevk alamama, uykusuzluk veya aşırı uyuma, iştahsızlık veya aşırı yeme gibi belirtilerle kendini gösterdiğini vurgulayarak, ruhsal travmaların da depresyona neden olabileceğini ifade etti.

Dr. Özçimen ayrıca, depresyonun genetik yatkınlığa ek olarak çeşitli sosyo-ekonomik etkenler, ruhsal travmalar, çevresel olaylar ve yaşam tarzıyla ilgili faktörlerden kaynaklanabileceğini belirtti. Türkiye’de depresyon oranlarının arttığını vurgulayan Uzm. Dr. Özçimen, pandeminin etkisiyle depresyon vakalarında artış yaşandığını ve sosyolojik etkenlerin bu artışı tetiklediğini söyledi.

Uzm. Dr. Özçimen, kadınlarda depresyonun erkeklere göre daha sık görüldüğünü ve yaş ilerledikçe artan bir trend gösterdiğini belirtirken, kış depresyonunun mevsimsel bir duygudurum bozukluğu olduğunu vurgulayarak, güneş ışığının azalmasının beyin kimyasallarını etkileyerek ruh halinde değişikliklere sebep olabileceğini aktardı.

Depresyonla mücadelede düzenli egzersiz yapmanın, sağlıklı beslenmenin ve uyku düzeninin önemine değinen Uzm. Dr. Özçimen, tedavi sürecinde ilaç tedavisi ve psikoterapinin genellikle etkili olduğunu belirtti. Depresyonun tedavi edilmemesi durumunda kişinin hayat kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ve daha ciddi ruhsal sorunlara yol açabileceğini uyardı.

Related Posts

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzmanlar uyarıyor: Evlilik öncesi bu testi mutlaka yaptırın!

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Diş beyazlatma işlemi kimlere, nasıl yapılmalı? Uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde görev yapan Diş Hekimi Jale Demir, diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara değinerek önemli açıklamalarda bulundu. Doğru şekilde diş beyazlatma işlemi nasıl yapılmalı? Diş beyazlatma dişlere zarar verir mi, acıtır mı? Kimlere diş beyazlatma yapılabilir? İşte uzmanından diş beyazlatmada doğru bilinen yanlışlara ilişkin önemli uyarılar.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir