Gazlı ocaklardaki kanser tehlikesi

Gazla çalışan ocakların çevre ve insan sağlığı için ciddi riskler oluşturduğu son bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Stanford Üniversitesi, California Üniversitesi ve Berkeley gibi prestijli kurumların birlikte yaptığı yeni bir araştırma, bu ocakların insan sağlığına zararlı benzen gazını (güçlü bir kanserojen madde) yaydığını ortaya koydu. Ayrıca, araştırma çocuklar için bu riskin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kanserojen Benzen Gazı Evlerde Tehlike Yaratıyor

Donanımhaber’in aktardığı bilgilere göre, gazla çalışan ocaklar (doğal gaz, LPG vb.) sadece çalışırken değil, kapalı durumdayken bile çevreye benzen gazı salmaya devam ediyor. Bu da evde gaz ocakları kullananların sürekli olarak bu zararlı maddeye maruz kaldığı anlamına geliyor. Ayrıca, bu etki sadece mutfağı etkilemiyor; araştırma, benzenin gaz ocaklarından evin farklı odalarına taşındığını ve sürekli solunum yoluyla vücuda girdiğini gösteriyor. Araştırmanın liderlerinden Prof. Rob Jackson, “Yüksek verimli davlumbazlar veya açık pencereler riski azaltabilir, ancak tamamen ortadan kaldırmaz” diyor.

Araştırmacılar, 87 ayrı evde gazla çalışan ocakların yaydığı benzen miktarını ölçtü ve bu maddeye maruz kalma modellerini inceledi. En yüksek benzen salınımına sahip ocaklarda (en üst yüzde 5’lik dilimde), yetişkinler için ek kanser riski milyonda 6 olarak belirlendi; çocuklarda ise bu rakam milyonda 12’ye kadar çıkıyor. Bu oranlar, kabul edilen kanser riski sınırının oldukça üzerindedir, ki bu sınır 70 yıl içinde 1 kişide kanser görülmesini bekler. Yapılan araştırma, riskin beklenenden çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Çevre sağlığı uzmanı Prof. Juana María Delgado-Saborit konuyla ilgili, “Bu araştırma, gazla çalışan ocakların sağlık için ciddi bir tehdit oluşturduğunu açıkça sergiliyor. Benzenin kanserojen olduğunu biliyoruz ve bu araştırma, bu tehlikenin ne kadar büyük olduğunu sayılarla kanıtlıyor” dedi.

Türkiye’de 15 milyondan fazla evde gazlı ocaklar kullanılıyor. Verilen oranları Türkiye’ye uyguladığımızda, ülkemizde 2 milyondan fazla kişinin gaz ocaklarından yayılan benzen nedeniyle risk altında olduğu görülüyor.

Prof. Juana María Delgado-Saborit, insan sağlığı için elektrikli ocak gibi alternatiflere geçmenin önemine dikkat çekiyor.

Related Posts

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıt masraflarınız yarı yarıya düşecek

Akaryakıt fiyatları cep yakarken masrafları yarı yarıya düşürmenin yolları belli oldu. Uzmanların verdiği tavsiyelere uyanlar ayda en az 500 TL kar elde edecek.

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

iPadOS 26 hangi iPad’lere gelecek?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da iPad kullanıcılarını yakından ilgilendiren büyük bir güncellemeyle karşımızda: iPadOS 26. Yeni sürüm, performans iyileştirmeleri ve yepyeni özelliklerle iPad deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Ancak bu güncellemeden herkes yararlanamayacak.

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Güneş kaynaklı jeomanyetik fırtına uyarısı yapıldı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş’te 30 Mayıs’ta meydana gelen patlamanın ardından 1 Haziran itibarıyla Dünya’da “şiddetli (G4)” düzeyde jeomanyetik fırtına gözlemlendiği uyarısında bulundu.

Anadolu’ya sanayi hamlesi: Yeni teşvik sistemi yürürlükte

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde uygulamaya alınan yeni teşvik sisteminin bir yandan “Terörsüz Türkiye” sürecinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da “sanayi devrimi”ni hızlandırması planlanırken diğer yandan tıptan elektroniğe, hava ve uzay araçlarından makine imalatına kadar birçok sektöre boyut atlatması bekleniyor.