Gazlı ocaklardaki kanser tehlikesi

Gazla çalışan ocakların çevre ve insan sağlığı için ciddi riskler oluşturduğu son bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır. Stanford Üniversitesi, California Üniversitesi ve Berkeley gibi prestijli kurumların birlikte yaptığı yeni bir araştırma, bu ocakların insan sağlığına zararlı benzen gazını (güçlü bir kanserojen madde) yaydığını ortaya koydu. Ayrıca, araştırma çocuklar için bu riskin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

Kanserojen Benzen Gazı Evlerde Tehlike Yaratıyor

Donanımhaber’in aktardığı bilgilere göre, gazla çalışan ocaklar (doğal gaz, LPG vb.) sadece çalışırken değil, kapalı durumdayken bile çevreye benzen gazı salmaya devam ediyor. Bu da evde gaz ocakları kullananların sürekli olarak bu zararlı maddeye maruz kaldığı anlamına geliyor. Ayrıca, bu etki sadece mutfağı etkilemiyor; araştırma, benzenin gaz ocaklarından evin farklı odalarına taşındığını ve sürekli solunum yoluyla vücuda girdiğini gösteriyor. Araştırmanın liderlerinden Prof. Rob Jackson, “Yüksek verimli davlumbazlar veya açık pencereler riski azaltabilir, ancak tamamen ortadan kaldırmaz” diyor.

Araştırmacılar, 87 ayrı evde gazla çalışan ocakların yaydığı benzen miktarını ölçtü ve bu maddeye maruz kalma modellerini inceledi. En yüksek benzen salınımına sahip ocaklarda (en üst yüzde 5’lik dilimde), yetişkinler için ek kanser riski milyonda 6 olarak belirlendi; çocuklarda ise bu rakam milyonda 12’ye kadar çıkıyor. Bu oranlar, kabul edilen kanser riski sınırının oldukça üzerindedir, ki bu sınır 70 yıl içinde 1 kişide kanser görülmesini bekler. Yapılan araştırma, riskin beklenenden çok daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Çevre sağlığı uzmanı Prof. Juana María Delgado-Saborit konuyla ilgili, “Bu araştırma, gazla çalışan ocakların sağlık için ciddi bir tehdit oluşturduğunu açıkça sergiliyor. Benzenin kanserojen olduğunu biliyoruz ve bu araştırma, bu tehlikenin ne kadar büyük olduğunu sayılarla kanıtlıyor” dedi.

Türkiye’de 15 milyondan fazla evde gazlı ocaklar kullanılıyor. Verilen oranları Türkiye’ye uyguladığımızda, ülkemizde 2 milyondan fazla kişinin gaz ocaklarından yayılan benzen nedeniyle risk altında olduğu görülüyor.

Prof. Juana María Delgado-Saborit, insan sağlığı için elektrikli ocak gibi alternatiflere geçmenin önemine dikkat çekiyor.

Related Posts

Huawei’den orta segment telefonlarda pil devrimi

Huawei, bu yıl amiral gemisi modellerinde gösterdiği pil performansını orta segmente taşımaya hazırlanıyor. Çin merkezli teknoloji platformu DigitalChatStation tarafından sızdırılan bilgilere göre, şirket 6480 mAh ile 6600 mAh arasında değişen …

ALS hastalarına müjde: İnsan dokusu gibi nefes alan yeni bir model geliştirildi

Amyotrofik lateral skleroz (ALS), istemli kas hareketlerini kontrol eden sinir hücrelerinin yavaş yavaş işlevini yitirmesiyle ortaya çıkan ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. Beyin ile kaslar arasındaki iletişimin kopması, kaslarda güçsüzlük, felç …

Death Tank efsanesi fırtına gibi döndü

Flat Games’in geliştirdiği ve yine kendi bünyesinde yayımladığı Death Tank, orijinal olarak 2009’da Xbox 360 platformunda piyasaya sürüldü. Oyunun geçmişi ise 15 yıl öncesine, Sega Saturn dönemindeki bazı nişancı oyunlarına gizlenmiş bonus içeriklere …

Google Pixel Watch 4’ün fiyatı, özellikleri ve çıkış tarihi belli oldu

Google’ın yeni nesil akıllı saati Pixel Watch 4, tanıtımına günler kala Avrupa fiyatlarıyla birlikte gündeme oturdu. Fransız kaynaklara dayandırılan sızıntılara göre, Pixel Watch 4’ün 41 mm’lik Wi-Fi modeli 399 euro, LTE destekli versiyonu ise 499 …

Ölüm tarihinizi tahmin eden saat satışta

Inq Factory adlı teknoloji şirketi, insanları hayatlarının sonuna dair düşünmeye teşvik eden sıradışı bir cihazla dikkat çekti. “Death Clock” ismini taşıyan bu dijital masa saati, kullanıcının yaşını, yaşam tarzını ve sağlık durumunu içeren sorulara …

Yeni MacBook Pro modelleri için tarih netleşiyor

Apple, yeni nesil MacBook Pro modelleri için hazırlıklarını sürdürüyor. Özellikle profesyonel kullanıcıların gözdesi olan MacBook Pro serisi, yakın gelecekte küçük çaplı ama dikkat çekici bir yenilikle karşımıza çıkacak.