Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

ENT’ler: Evrenin En Parlak ve Gizemli Olayları

Evrende nadir görülen ve son derece yıkıcı olan Evrensel Nötralizasyon Transients (ENT) olaylarının sırrı çözülmeye devam ediyor. Güneş’ten en az üç kat büyük bir yıldız, süperkütleli bir kara deliğe fazla yaklaştığında, bu olağanüstü olay meydana geliyor. Kara deliğin muazzam kütleçekimi yıldızı paramparça ederken, uzaya devasa miktarda enerji yayılıyor.

Popsci haberine göre gökbilimci Jason Hinkle, ENT’lerin normal gelgit bozunumundan çok daha parlak olduğunu ve yıllarca parlaklığını koruyabildiğini vurguluyor. Hinkle’a göre, ENT’ler bilinen en güçlü süpernovaların bile üzerine çıkabiliyor.

Hinkle’ın liderliğindeki bir ekip, galaksilerin merkezinden gelen uzun vadeli enerji patlamalarını inceleyerek bu gizemli olaylara ışık tutmaya çalıştı. Avrupa Uzay Ajansı’nın Gaia görevi sırasında tespit edilen olağandışı iki parlama, araştırmacıların dikkatini çekti. Bu parlak olaylar diğer geçici olaylardan farklıydı ve Hinkle’a göre oldukça ilginçti.

Yapılan analizler sonucunda, ekip daha önce belgelenmemiş bir olay türüyle karşı karşıya olduklarını fark etti. İncelenen ENT’ler, olağanüstü düzgün ve uzun süreli parlamalar sergiliyordu ve bu durum dev bir yıldızın süperkütleli bir kara delik tarafından yutulmasıyla ilişkilendirildi.

ENT’lerin yaydığı enerji miktarı dudak uçuklatıcı. Gaia18cdj adlı bir ENT, bilinen en güçlü süpernovaların 25 katı kadar enerji üretti. Hinkle’a göre, bu olağanüstü olaylar, evrendeki süperkütleli kara deliklerin büyüme süreçlerini anlamak için önemli ipuçları sunuyor.

ENT’ler, sadece enerji açısından değil, evrende nasıl büyüdüklerine dair bilgiler sunması açısından da büyük öneme sahip. Gökbilimci Benjamin Shappee, yüksek parlaklıkları sayesinde ENT’lerin uzaktan gözlemlenebildiğini ve evrenin geçmişine dair önemli veriler sunduğunu belirtiyor.

Yine de ENT’lerin araştırılması kolay değil. Süpernovaların aksine, ENT’ler en az 10 milyon kat daha nadirdir. Bu nedenle, bu olayların gelecekte de anlaşılabilmesi için uluslararası işbirliği ve sürekli gözlem gerekmektedir.

Related Posts

Araç sahipleri dikkat! Akaryakıt masraflarınız yarı yarıya düşecek

Akaryakıt fiyatları cep yakarken masrafları yarı yarıya düşürmenin yolları belli oldu. Uzmanların verdiği tavsiyelere uyanlar ayda en az 500 TL kar elde edecek.

Deniz Öncü İtalya’da piste çıktı

Motosiklet sürücüsü Deniz Öncü, Moto2 Dünya Şampiyonası’nın İtalya’da düzenlenen 9. ayağında 6. oldu.

iPadOS 26 hangi iPad’lere gelecek?

Apple, her yıl olduğu gibi bu yıl da iPad kullanıcılarını yakından ilgilendiren büyük bir güncellemeyle karşımızda: iPadOS 26. Yeni sürüm, performans iyileştirmeleri ve yepyeni özelliklerle iPad deneyimini bir üst seviyeye taşıyor. Ancak bu güncellemeden herkes yararlanamayacak.

Gazlı ocaklardaki kanser tehlikesi

Yayınlanan yeni bir araştırma, gazlı ocaklar tarafından salınan benzen gazının kanser riskini arttıracak ölçüde olduğunu ortaya koydu. Üstelik bu risk çocuklarda daha yüksek.

Güneş kaynaklı jeomanyetik fırtına uyarısı yapıldı

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), Güneş’te 30 Mayıs’ta meydana gelen patlamanın ardından 1 Haziran itibarıyla Dünya’da “şiddetli (G4)” düzeyde jeomanyetik fırtına gözlemlendiği uyarısında bulundu.

Anadolu’ya sanayi hamlesi: Yeni teşvik sistemi yürürlükte

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinesinde uygulamaya alınan yeni teşvik sisteminin bir yandan “Terörsüz Türkiye” sürecinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da “sanayi devrimi”ni hızlandırması planlanırken diğer yandan tıptan elektroniğe, hava ve uzay araçlarından makine imalatına kadar birçok sektöre boyut atlatması bekleniyor.