Eski cumhurbaşkanına 12 yıl ev hapsi cezası

Kolombiya’da bulunan Bogota 44. Ceza Mahkemesi, eski Cumhurbaşkanı Alvaro Uribe’yi suçlu ilan etti.

Mahkeme kararını açıklayan yargıç Sandra Heredia, Uribe’nin “yargıyı yanıltmaya teşebbüs etmek” ve “tanıklara rüşvet teklif ederek ifadelerini değiştirmeye çalışmak” suçlarından dolayı 12 yıl hapis cezasına çarptırıldığını duyurdu.

Kolombiya tarihinde ceza alan ilk eski Cumhurbaşkanı olan Uribe, cezasını yaşlılık ve sağlık sebepleriyle hapishanede değil, ev hapsinde çekecek.

Uribe’ye ev hapsinin yanı sıra 8 yıl kamu görevinden men cezası ve 822 bin dolarlık para cezası verildi.

YARGI TARTIŞMALARI

Uribe’nin eski paramiliter tanıklara baskı yaptığı ve Senatör Ivan Cepeda’nın aleyhine ifade vermelerini sağlamaya çalıştığı, bu eylemlerin mahkeme sürecini manipüle etmeyi amaçladığı belirlendi.

Eski Cumhurbaşkanı’nın avukatları, kararı temyize götüreceğini ve davayı siyasi sebeplerle yürütüldüğünü savundu.

Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, yargının bağımsızlığına saygı gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

SAĞCI LİDERLERİN DESTEĞİ

Ayrıca, eski Kolombiya Cumhurbaşkanı Ivan Duque ve eski Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri gibi birçok sağ görüşlü siyasi lider, Uribe’ye destek verdiklerini belirten ortak bir açıklama yaptı.

Kolombiya Yüksek Mahkemesi, 2002-2010 yılları arasında Cumhurbaşkanı olarak görev yapan Uribe’yi rüşvet, tanık manipülasyonu ve usule ilişkin sahtekarlık iddialarıyla açılan davayı 2 Eylül 2020’de savcılık ofisine devretti.

Dava, eski Senatör solcu Ivan Cepeda’nın 2012 yılında Kongre’ye yaptığı başvuru sonucunda başlatıldı. Cepeda, Uribe’nin eski paramiliterlerle ilişkisi olduğunu iddia etmiş ve bu iddianın araştırılması için Kongre’ye önerge vermişti.

Related Posts

MİT Akademisinden ‘Devşirme Ajan’ uyarısı: “İsrail, İran’daki modeli Türkiye’de deniyor”

Milli İstihbarat Akademisi, İsrail’in İran’da uyguladığı ajan devşirme stratejisine ilişkin çarpıcı bir rapor yayımladı. Raporda, İsrail’in İran’daki siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkları kullanarak ajan devşirdiği ve bu yöntemin Türkiye gibi ülkelerde de uygulanabileceği uyarısı yapıldı.

Kuraklı ayçiçeği üretimi fena vurdu

Trakya’da son yıllarda etkisini artıran kuraklık, ayçiçeği üretimini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Edirne’nin Lalapaşa İlçesi Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, üreticinin üst üste yaşadığı zararın ardından ayçiçeği tarımından vazgeçme noktasına geldiğini açıkladı.

Aksaray’da on binler ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor’ mitinginde! Özgür Özel konuşuyor

CHP’nin ‘Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitinglerinin 15’incisi, Aksaray’da 15 Temmuz Milli İrade Meydanı’nda yapılıyor.

Yunanistan ülkeyi kasıp kavuran yangınların nedenini açıkladı: Başıboş arı kovanı

Yunanistan’da İmittos Dağı’nda çıkan orman yangınının, Atina Üniversitesi yakınlarında bulunan kayıt dışı arı kovanlarından kaynaklandığı tespit edildi. Üniversite çalışanlarına ait izinsiz kovanlar ve duman cihazları çevresinde yangın izleri bulundu. Kovan sahiplerine para cezası verilirken üniversiteye de idari yaptırım uygulandı.

Zeytinburnu’nda kahreden olay: 1 yaşındaki bebek 9’uncu kattan düştü

Olay, saat 17.00 sıralarında Zeytinburnu Sümer Mahallesi Prof. Dr. Turan Güneş Caddesi üzerinde bulunan bir sitede yaşandı. Edinilen bilgiye göre, 1 yaşındaki Aden Ronya S., sitenin 9. katından henüz bilinmeyen bir nedenle bahçeye düştü. Küçük kızı …

Yedi içti, ödediği parayı paylaştı: Hesabı görenler oraya taşınmak istedi

Tüm yaz boyunca popüler noktalardaki yüksek fiyatlar gündeme gelirken bu kez tersi yaşandı. Ancak konum maalesef Türkiye değil… İtalya’da adeta ‘dünyaları yiyen’ adam, gelen hesabı paylaştı. Sosyal medya da adamın yaşadığı şoka ortak oldu.