Bozkır’ın Son Su Değirmeni

Bozkır İlçesindeki Son Su Değirmeni: Geleneksel Değirmencilik

Konya’nın Bozkır ilçesinde geçmişten günümüze ulaşan ve suyla çalışan un değirmeni, Ömer Kök ve eşi Nurkadın Kök tarafından işletiliyor. Ömer Kök, 25 yıldır bu değirmeni çalıştırdığını ve ilçedeki son değirmenci olduğunu vurgulayarak, değirmenin unuttuğumuz mesleklerden biri olduğunu belirtiyor.

Değirmencilik, mevsimsel bir meslek olan ve sadece bahar aylarında su seviyesi uygun olduğunda yapılan bir iş olarak karşımıza çıkıyor. Ömer Kök, eşi Nurkadın Kök’e bu mesleği öğrettiğini ve artık işin büyük kısmının eşi tarafından yürütüldüğünü ifade ediyor. Buğdaylarının yerli köy buğdayı olduğunu ve elde ettikleri unun esmer olduğunu belirten Kök, değirmenlerinde geleneksel yöntemlerle üretim yaptıklarını da ekliyor.

Bozkır ilçesinin Çağlayan Mahallesi’nde bulunan bu son su değirmeni, teknolojinin yaygınlaşmasıyla beraber geleneksel meslekleri kaybolmaya yüz tutan bir hatırayı temsil ediyor. Ömer Kök ve eşi, bu kültürel mirası yaşatmaya devam ederken, gelecek nesillere aktaracak bir çırak arayışında.

Bozkır’ın son su değirmeninde yapılan çalışmalar ise doğal ve geleneksel. Üretim sürecinde hiçbir elektrik kullanılmıyor ve tamamen doğal yöntemlerle kepekli un üretiliyor. Eski zamanlarda buğdaylarını kaya tuzu ile koruduklarını ve bu sayede unun ömrünü uzattıklarını belirten Ömer Kök, unlarının tadının ve kalitesinin ön planda olduğunu vurguluyor.

Bozkır’ın bu tarihi su değirmeni, ziyaretçilerine unlarını almaya gelenler arasında emekli öğretmen Ali Tanrıverdi’yi de ağırlıyor. Tanrıverdi, buranın ununu severek aldıklarını ve su değirmeni unlarına alışık olduklarını belirterek, kasabalarında eskiden 18 su değirmeni olduğunu ancak şimdi sadece bir tanesinin kaldığını ve bu değirmenden aldıkları unla memnun olduklarını ifade ediyor.

Related Posts

Nadir toprak elementlerinde Türkiye dünyanın ilk beş üreticisinden biri olacak

ABD Başkanı Donald Trump’un Ukrayna’nın Rusya ile süren savaşını bitirmek için şart koştuğu ve geçtiğimiz günlerde mutabakat zaptı imzalanan nadir toprak elementleri (NTE) geleceğin dünyasının en önemli maden kaynakları olacak.

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,1’e yükseltti

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Altında Rekor Seviyeler

Ons altın 3,500 doları, gram altın ise 4,300 lirayı geçerek tarihi zirvelere ulaştı.

CANLI ALTIN FİYATLARI SON DAKİKA! 22 Nisan Salı günü gram, çeyrek, yarım, tam altının fiyatı ne kadar, düştü mü?

Küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler, altın fiyatlarında dalgalanmaların devam etmesine neden oluyor. Özellikle ABD’nin Orta Doğu’daki jeopolitik gerilimleri ve Fed’in faiz politikalarına dair beklentiler, yatırımcıların güvenli liman olarak altına …

Bakan Şimşek ABD’de yatırımcılarla görüştü

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, ABD’deki ziyaretinde yatırımcılarla temaslar gerçekleştirdi. Şimşek, yatırımcı toplantısında varlık büyüklüğü 4 trilyon doları aşan 25’ten fazla farklı kuruluşun temsilcisiyle bir araya geldi.

Konyaspor’da Transfer Gelişmeleri

Mücahit İbrahimoğlu transferi 1-2 gün içinde resmiyet kazanacak, Deniz ve Melih Avrupa’dan takipte.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir