Ali Öz’ün fotoğraf arşivi Salt Araştırma’da çevrimiçi erişime açıldı

Ali Öz’ün 5 Bin Fotoğrafı Salt Araştırma’da Çevrimiçi!

Fotoğrafçı ve foto muhabiri Ali Öz, arşivinde bulunan 5 bine yakın fotoğrafı, Salt Araştırma tarafından çevrimiçi erişime açıldı. Salt Araştırma’nın Kent, Toplum ve Ekonomi Arşivi’ne eklenen koleksiyon, Türkiye’nin toplumsal ve mekansal dönüşümünü 1978’den 2000’lerin başlarına kadar belgeliyor.

Arşivde ağırlıklı olarak siyah-beyaz insan odaklı fotoğraflar bulunuyor. Karadeniz’deki yaylalarda çalışan kadınlardan Toroslar’da hayvancılık yapan yörüklere, Zonguldak’taki maden işçilerinden İzmir’deki balıkçılara, Adana’da pamuk tarlasında çalışanlardan İstanbul’da boyacılık yapan çocuk işçilere kadar geniş bir yelpazede işçi sınıfının yaşam mücadeleleri detaylı bir şekilde gözler önüne seriliyor.

Özellikle 1980’lerde İstanbul’daki gecekondu yıkımları ve Tarlabaşı Bulvarı çalışmaları nedeniyle değişen Beyoğlu, arşivde öne çıkan konulardan biri. Bu fotoğraflar, geniş bir coğrafyada birey hikayeleri ve toplumsal değişimleri kayıt altına alıyor, Türkiye’nin sosyo-kültürel ve kentsel dokusunu yansıtan önemli bir görsel kaynak niteliği taşıyor.

Ali Öz, 1954 yılında doğmuş olup Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın Yayın Yüksekokulu Radyo Televizyon Bölümü’nden mezun olmuştur. Kariyerine 1978 yılında başlayan Öz, basın fotoğrafçılığında uzun yıllardır çalışmaktadır ve halen serbest foto muhabirliği yapmaktadır.

Related Posts

Sakarya Üniversitesi, THE 2025 etki sıralamasında yükseldi

Sakarya Üniversitesi, Times Higher Education (THE) tarafından yayımlanan 2025 Etki Sıralaması’nda (Impact Rankings) sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik çalışmalarıyla Türkiye genelinde 14–18 aralığında yer aldı.

Husiler kimdir, hangi ülkeye ait? Husiler’in askeri gücü ne kadar? Yemen’deki İran destekli Husiler dünyanın gündeminde!

İsrail-İran arasındaki gerilim sürerken, Yemen’deki İran destekli Husiler, İsrail’in başkenti Tel Aviv’de bazı “hassas noktaları” hedef aldıklarını duyurdu. Husilerin Askeri Sözcüsü ayrıca, bu operasyonun İran ordusu ve Devrim Muhafızları tarafından yürütülen operasyonlarla uyumlu olduğunu ve hedeflerine başarıyla ulaştığını kaydetti. Bu gelişmenin ardından, Husiler yeniden dünyanın gündemine oturdu. Yemen’de, Şiiliğin Sünniliğe en yakın kolu sayılan ve bir zamanlar Yemen’i yöneten Zeydi mezhebine mensup kesim içinde şekillenmeye başlayan Husiler, siyasi bir hareket olarak 1992’de Hüseyin Bedreddin el-Husi tarafından kuruldu. Peki, Husiler kimdir, hangi ülkeye ait? Husiler’in askeri gücü ne kadar? İşte, o konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

THY KABİN MEMURU ALIMI 2025 BAŞVURUSU | THY kabin memuru alımı başvuruları ne zaman, şartları neler? Deneyimli Kabin Memuru İlanı (Kadın-Erkek) yayınlandı! Türk Hava Yolları (THY) kabin memuru alımı boy ve kilo şartları neler?

Türk Hava Yolları (THY), kabin memuru alımı ilanı yayınlandı. Dünyanın en çok noktasına uçan havayolu şirketi olan THY deneyimli kabin memuru alımı yapacağını duyurdu. Kadın ve erkek olmak üzere Kabin Memuru olarak yer almak isteyen adaylar “Take-Off Kabin” ilanı kapsamında THY’nin “kariyer.thy.com” internet adresinden başvurular yapabilecekler. THY deneyimli kabin memuru alımı şartları arasında en az ön lisans mezunu olma ve iyi derecede İngilizce bilme şartı aranacak. Boy-kilo ölçümleri, Türk Hava Yolları veya Türk Hava Yolları’nın belirleyeceği kurum/kuruluş tarafından yapılacak. Peki, THY kabin memuru alımı ne zaman, başvuru şartları neler? İşte, THY kabin memuru 2025 alımı başvuru şartları ve ayrıntılı bilgiler.

Bülent Emin Yarar ile Yetkin Dikinciler, Frankfurt’ta oyunculuk üzerine konuştu: “Ölen birini oynayacaksak illa ölümü deneyimlemiş olmamız gerekmiyor, içimizde var”

Bülent Emin Yarar ile Yetkin Dikinciler, Frankfurt’ta oyunculuk üzerine konuştu: “Ölen birini oynayacaksak illa ölümü deneyimlemiş olmamız gerekmiyor, içimizde var”

Ertuğrul Özkök: Dün akşam gece müzeciliği başladı; Efes’te Pink Floyd’la gün batımı Nemrut’ta Marıa Callas’la gün doğumu

Gece hangi müze ve ören yeri kaça kadar açık?

Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? 2025 Diyanet Dini Günler Takvimi: Muharrem Ayı başlangıcı ve Aşure Günü tarihi

Zilhicce Ayı’na girilmesi ve Muharrem Ayı’nın başlangıcına bir aydan kısa süresi kalmasıyla birlikte gözler Muharrem Ayı ve Aşure Günü tarihine çevrildi. Bu bağlamda inananlar “Aşure Günü 2025 ne zaman, hangi tarihe denk geliyor?” sorusunun cevabını araştırıyor. Hemen belirtelim ki Aşure Günü Muharrem Ayı’nın 10. günü olarak kabul ediliyor. Miladi ve Hicri Takvim arasındaki zaman farkı nedeniyle Aşure Günü tarihi her yıl değişik tarihlere denk geliyor.  Peki, Aşure Günü ne zaman? 2025 yılı Muharrem Ayı ne zaman başlayacak? İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar…