Tescilli Giresun tombul fındığında yeni dikim uygulamaları verimi artırdı

Fındık Araştırma Enstitüsü ve Ankara Üniversitesi İşbirliğiyle Yürütülen Proje Fındık Verimliliğini Artırıyor

Fındık Araştırma Enstitüsü (FAE) ve Ankara Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen proje, yoğun dikim sistemlerinde genç fındık bitkilerinin vejetatif ve generatif gelişmesi üzerine önemli çalışmalara imza atıyor. “Yoğun Dikim Sistemlerinde Genç Fındık Bitkilerinin Vejetatif ve Generatif Gelişmesi Üzerine Erken Dönemde Dallandırmanın Etkileri” isimli projede, fındık fidanlarının toprakla buluşturulmasının ardından farklı dikim ve dallandırma teknikleri uygulanarak verimlilik üzerine detaylı çalışmalar yürütülüyor.

2021 yılında başlatılan proje kapsamında, farklı dikim sistemleriyle birlikte dallandırma tekniklerinde yapılan çalışmalar önemli sonuçlar ortaya koyuyor. FAE Müdürü Yusuf Bilgen, projenin tombul fındık çeşidi için önemli belirleme parametreleri üzerinde yoğunlaştığını vurgulayarak, 2023 yılında yeni dikim ve dallandırma tekniklerinin verimi artırdığını açıkladı.

Proje sorumlusu Ziraat Yüksek Mühendisi Meryem Nur Şenel, projenin ocak dikim sisteminden farklı modern tekniklerle ürün kalitesi ve verimini artırmayı hedeflediğini belirtti. 4 yıldır devam eden çalışmaların olumlu gelişmeler ortaya koyduğunu ifade eden Şenel, bitkilerde yan dal oluşumunu teşvik ederek erken yaşlarda verimliliği artırmayı amaçladıklarını söyledi.

Şenel, proje kapsamında yapılan gözlemlerin verimlilik açısından olumlu olduğunu belirterek, önümüzdeki hasat sezonunda daha fazla ürün beklentisi içinde olduklarını paylaştı. Yan dal oluşumlarıyla beraber verimin arttığını aktaran Şenel, en verimli tekniklerin belirlenerek üreticilerle paylaşılacağını belirtti.

Related Posts

Liderlerin Kurban Bayramı programı belli oldu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı’nda İstanbul’da, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ise Ankara’da olacak. Bayramı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel İstanbul’da, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Ankara’da, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu Ordu’da karşılayacak.

AB’den ABD’ye rest: Tarifelerde uzlaşılamaması halinde önlem alınacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Olof Gill, ABD ile tarifeler konusunda müzakerelerin hızlandığını, ancak görüşmelerde bir sonuca ulaşılmaması halinde karşı önlemler alacaklarını ifade etti.

Bazı çimento şirketlerine 72 milyon lira rekabet cezası

Rekabet Kurulu, Malatya’da faaliyet gösteren hazır beton, çimento ve agrega firmalarına yönelik soruşturmada bazı teşebbüslere yaklaşık 72 milyon lira idari para cezası verilmesini kararlaştırdı.

Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı?

Küresel piyasalar haftaya nasıl başladı?

Dünya devlerine üretim yapıyor! Yarım asırlık tekstil devi iflasın eşiğinde

Tekstil devi ünlü firma Uğur Balkuv iflasın eşiğinde. Geçtiğimiz günlerde konkordato talep eden şirket için karar verildi. İstanbul Anadolu 3. Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından verilen kararda, talep edilen konkordatonun tasdiki davasında mahkeme …

Akkuyu’nun kaderi Sinop’a mı bağlı?

Türkiye’nin Güney Kore ve Çin’le Sinop’taki ikinci nükleer santral için görüşmesi, Rusya’yı rahatsız etti. İddiaya göre Sinop’u da isteyen Rusya yönetimi, bu nedenle Akkuyu’daki fon akışını durdurdu.