Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Ticaret Politikaları ve Küresel Piyasalar
Amerika Birleşik Devletleri’nin korumacı ticaret politikalarının enflasyonu artırıp büyümeyi yavaşlatabileceği endişeleri sürerken, ABD Başkanı Donald Trump’ın vergi indirimi tasarısının bütçe açığını büyüteceği yönündeki beklentiler risk algısını yükseltiyor. Trump, tasarının tarihin en büyük vergi indirimi olduğunu belirtiyor.
Amerika Birleşik Devletleri ekonomisine yönelik endişeler ABD tahvil piyasalarında da satış baskısını artırırken, 20 yıllık tahvil ihalesinin zayıf talep alması faizleri yükseltti. İhalede faiz yüzde 5,1 seviyesine çıktı. 30 yıllık tahvil faizi ise yüzde 5,11 ile 2003’ten beri en yüksek seviyeye ulaşırken, 10 yıllık faiz yeni günde yüzde 4,59 seviyesinde dengelendi.
ABD tahvil piyasalarındaki hareketlere duyarlı olan Asya bölgesinde, ABD tahvillerindeki satış baskısının pay piyasalarına da yansımasıyla risk algısı yüksek seyrediyor.
Analistler, Japonya’nın ABD tahvillerinde önemli bir alıcı olduğunu belirterek, tahvil fiyatlarındaki düşüşün Japonya Merkez Bankası (BoJ) tarafından yakından takip edildiğini vurguladı.
Ayrıca, ABD Hazine Bakanı Scott Bessent’in Kanada’da düzenlenen G7 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları toplantısında Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato ile yaptığı görüşmede, küresel güvenlik ve ABD ile Japonya arasındaki ekonomik ilişkilere dair önemli konular ele alındı.
Döviz kurlarının serbest piyasa tarafından belirlenmesi gerektiği konusundaki ortak görüşlerini teyit eden Bessent ve Kato, mevcut durumda dolar/yen kurunun temel ekonomik göstergeleri yansıttığını belirtti.
Japonya’da imalat sanayi PMI mayısta 49 seviyesine düşerken, ülkedeki imalat sanayi aktivitesi artmaya devam etti ancak zayıf seyrini sürdürdü. Ülkede mart ayına ilişkin çekirdek makine siparişleri ise beklentilerin üzerinde gerçekleşerek aylık yüzde 13 ve yıllık bazda yüzde 8,4 arttı.
Bu gelişmelerle Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,9 düşerek 36.955 puana, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 1,2 azalarak 2.594 puana geriledi.
Şu anda Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,2 değer kaybederken 3.380 puandan, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,1 düşüşle 23.560 puandan işlem görüyor. Hindistan’da ise Sensex endeksi yüzde 1 azalarak 80.815 puanda seyrediyor.