İlk Amerikan papa: Yeni Papa Robert Prevost kimdir?

Vatikan’da Yeni Seçilen Papa: Robert Prevost

T24 Dış Haberler

Vatikan Sistine Şapeli’nde üçüncü turun ardından gerçekleşen konklav seçimlerinde yeni papa seçildi. Yeni papanın adı Amerikalı Robert Prevost olarak açıklandı.

Yaklaşık bir saat önce şapelden yükselen beyaz dumanlar sayesinde papanın seçildiği duyuruldu ve binlerce insan Vatikan’da kutlamalara başladı.

Katolik Kilisesi’nin 267. Papası: Robert Francis Prevost

Roma Katolik Kilisesi’nin 267. papası olan ve Papa 14. Leo adını alan Robert Francis Prevost, Amerika Birleşik Devletleri’nden çıkıp papalığa seçilen ilk isimdir. Prevost, Amerikalı birinin papa olması konusunda geleneksel düşünceye meydan okuyarak konklav öncesinde bu fikri zorlamıştır.

Chicago doğumlu olan ve 69 yaşındaki çok dilli Papa, Amerikan kökenlerine rağmen evrensel bir kilise lideri olarak tanınmaktadır. Peru’da uzun yıllar görev yaptıktan sonra piskopos ve vatandaşlık unvanlarını kazanmış ve uluslararası düzeyde dini bir lider haline gelmiştir. Papa Francis’in vefatına kadar Vatikan’da önemli görevler üstlenmiş ve dünya genelinde piskoposların seçimini ve yönetimini gerçekleştirmiştir.

Yoksullara ve Göçmenlere Karşı Taahhütleri

Papa Prevost, yoksullara, göçmenlere ve insanlarla buluşmaya olan bağlılığıyla dikkat çekmektedir, bu tutumuyla önceki Papa Francis’e benzetilmektedir. Aziz Augustine Tarikatı üyesi olan Piskopos, “piskoposların krallıklarında prens gibi davranmamaları gerektiğini” belirtmiştir.

Ömrünün büyük bir kısmını Amerika Birleşik Devletleri dışında geçiren Prevost, geniş bir deneyime sahiptir. 1982 yılında papaz olarak atanmış ve Roma’daki Aziz Thomas Aquinas Papalık Üniversitesi’nde kanon hukuku alanında doktora yapmıştır. Peru’da misyonerlik, cemaat rahipliği ve piskoposluk gibi görevlerde bulunmuştur. Ayrıca dünyanın çeşitli bölgelerindeki tarikatları ziyaret ederek İspanyolca ve İtalyanca gibi dilleri bilmektedir.

Çoğunlukla çekingen ve sağduyulu olarak tanımlanan Augustinius, Papa olarak Francis’ten farklı bir tarz benimseyecektir. Destekçilerine göre Prevost, meslekten olmayanları piskoposlarla bir araya getiren danışma sürecine devam edecektir.

Papa Francis’in, gey, lezbiyen, biseksüel ve transseksüel Katoliklere yönelik tutumu konusunda ise belirsizlik devam etmektedir. Prevost’un, cinsel istismarla suçlanan rahiplerle olan ilişkileri eleştiriye maruz kalmıştır.

Yeni seçilen ilk ABD’li Papa Robert Prevost hakkında daha fazla bilgi edinmek için tıklayın.

Related Posts

Muğla’da uyuşturucu operasyonu: 2 tutuklama

Muğla’da düzenlenen uyuşturucu operasyonundan gözaltına alınan 3 şüpheliden 2’si tutuklandı.

Kurultay İŞKUR gibi çalıştı: Özgür Özel’e oy veren 121 delegeye iş

Yeni Şafak Gazetesi’nin 11 Temmuz 2025 tarihli birinci sayfasında yer alan manşet ve haberler… Güneşin payı gazı solladı Türkiye’de geçtiğimiz ay 27 bin 299 gigavatsaate ulaşan elektrik üretiminin içerisinde güneş enerjisinin payı yüzde 14,75’lik …

İran Cumhurbaşkanı: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliği İran’ın nükleer meselesine yönelik çifte standardın düzeltilmesine bağlı

İran Cumhurbaşkanı: Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliği İran’ın nükleer meselesine yönelik çifte standardın düzeltilmesine bağlı

Ukrayna’nın yeni taktiği Rusya’nın kabusu oldu! Cephede, şehirlerde ve askeri üslerde kullanılıyor

Ukrayna ordusu, Rusya’nın insansız hava araçları (İHA) saldırılarını engellemek için sıra dışı bir yöntem geliştirdi. Ukraynalı askerler, düşman İHA’larını durdurmak amacıyla balıkçı ağlarını savunma sistemlerine entegre etti. Yoğun gözenekli ağlar, İHA’ları pervanelerine dolanarak etkisiz hale getiriyor.

Hindistan’da aşırı yağışlar felaketleri peş peşe getirdi: 85 kişi hayatını kaybetti

Hindistan’ın kuzeyindeki Himaçal Pradeş eyaletinde 54 kişinin şiddetli yağışlar nedeniyle oluşan sel ve heyelanlarda yaşamını yitirdiği bildirildi. Bu afetlerin neden olduğu trafik kazalarında da 31 kişinin öldüğü kaydedildi.

Türkiye her 4 saatte bir sallandı: İşte en çok deprem olan iller…

Türkiye’de 2025’in ilk yarısında 18 binin üzerinde deprem meydana geldi. Türkiye’de ortalamanın üzerinde olan bu veriyle her 4 saatte 1 sarsıntı yaşandı. Buna göre, en çok deprem olan iller de belli oldu.