Uzmanlar uyardı: Aynı egzersizi her gün yapmayın

Vücudunuzu Geliştirmenin Sırları

Vücudumuzun gelişim göstermesi için, onun doğal dengesini (homeostazını) bozacak yeni streslere maruz bırakılması gerekiyor. Bir egzersiz rutini, başlangıçta vücudu zorlayarak adaptasyona yol açabilir. Ancak, bu stres düzeyi zamanla vücut tarafından tolere edilir ve ilerleme durur. Bu noktada devreye “progressive overload” (aşamalı yüklenme) prensibi giriyor.

Aşamalı yüklenme, egzersizin yoğunluğunu, süresini veya sıklığını artırarak vücudu sürekli olarak yeni streslere maruz bırakmak anlamına gelir. Ancak bu, her gün daha yoğun bir egzersiz yapılması gerektiği anlamına gelmez. Uzmanlar, egzersizlerin yoğunluğunu her 4-8 haftada bir artırmanın yeterli olduğunu belirtiyor.

Egzersiz sırasında vücut yorulur ve bu yorgunluk, fiziksel adaptasyonun temelini oluşturur. Ancak, asıl gelişme egzersiz sırasında değil, dinlenme sürecinde gerçekleşir. Bu nedenle, yoğun egzersiz programlarında dinlenme günlerine mutlaka yer verilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Sürekli aynı egzersizleri yapmak, sadece fiziksel değil, psikolojik açıdan da olumsuz etkiler yaratabilir. Çeşitlilik içeren egzersizler, motivasyonu artırır ve kişilerin spora olan ilgisini canlı tutar. Yeni hareketler ve farklı aktiviteler, sıkılmayı önler ve uzun vadede düzenli egzersizi destekler.

Eğer sürekli aynı rutini takip ederseniz, başta görülen gelişmeler zamanla durabilir ve hatta gerileyebilir. Uzmanlar, bu nedenle egzersizlerinizi her 4-6 haftada bir yeniden gözden geçirmenizi ve yoğunluğu veya hareket türlerini değiştirmenizi öneriyor.

Tek başına yüksek yoğunluklu egzersiz yapmak, fitness ve sağlık için yeterli değildir. Uzmanlar, düşük, orta ve yüksek yoğunluklu egzersizlerin bir kombinasyonunu yaparak, çeşitli fizyolojik adaptasyonların sağlanabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Hepsini yurttaşlara yedireceklerdi! Adana’da sağlık skandalı: 240 kilosu imha edildi!

Çukurova ilçesindeki fuar alanında gerçekleştirilen Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı’nda gıda mevzuatına uygun olmayan ve düşük fiyatlı gıda satışı yapıldığı yönünde bakanlığa gelen ihbarın Adana İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bildirilmesi …

Evde Doğum Yapmak Mantıklı mı ?

Evde doğum yapmak mantık lı mı ? Uzmanlar , plansız ev doğumları önermediklerini belirterek, doğumun hastane ortamında gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. 

Kıyamet Havada mı Kopacak?

Adli Bilimciler Derneği Başkanı Prof.Dr. Hamit Hancı’nın, ‘havanın önemli bir silah, savaş aracı’ olduğu yönünde açıklaması gündem oldu. Ünlü Yazar Abbas Güçlü’de aynı konuya değindi. 

Bu hastalığın kadınlarda görülme oranı şaşırtıyor

İdrar kaçırma, özellikle orta yaş ve üzerindeki kadınlarda sık görülen ancak tedavi edilebilir bir sağlık sorunu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Ülkü Mete Ural, idrar kaçırmanın nedenlerini ve etkili tedavi yöntemlerini anlattı.

KKTC’ye 320 Yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi Yapılacak

KKTC’ye 320 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi yapılacak. Kuzey Kıbrıs son günlerde inşaat ve sağlık yatırımları ile gündemde.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir